Podle Dublinu EU potřebuje návrhy k brexitu do příštího týdne

26.09.2019
Euroskop, čtk

Pokud Británie do konce příštího týdne nepředloží zbytku Evropské unie písemné návrhy ohledně řešení problému s irskou hranicí, pak bude velmi složité na říjnovém unijním summitu uzavřít dohodu ohledně podmínek brexitu. Řekl to ve středu irský premiér Leo Varadkar, když podrobněji informoval o obsahu pondělního jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Britští novináři také uvádějí, že Londýn Bruselu předložil nový dokument s plány pro tzv. irskou pojistku, údajně ale jde jen o další předběžný návrh.

„Vím, že předseda Tusk a další šéfové vlád EU by chtěli britské návrhy v písemné podobě vidět v prvním říjnovém týdnu, jinak je velmi těžko představitelné, jak bychom mohli něco dohodnout na summitu v polovině října,“ řekl podle deníku The Guardian Varadkar směrem k potenciálně zlomové vrcholné schůzce, která se uskuteční 17. a 18. října.

Varadkar kromě Tuska během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku jednal i s Johnsonem, který zase rovněž absolvoval bilaterální jednání s předsedou Evropské rady. Série brexitových jednání ale, alespoň podle následných veřejných prohlášení politiků, žádný průlom nepřinesla.

Gove: V rozhovorech o brexitu došlo ke značnému pohybu

Johnsonův kolega z britské vlády Michael Gove přesto včera v britském parlamentu prohlásil, že v posledních týdnech došlo v rozhovorech o brexitu ke „značnému pohybu“. EU je nyní podle něj ochotna změnit stávající brexitovou dohodu, což v minulosti odmítala. Komentátoři se shodují, že „nálada“ kolem jednání je v poslední době pozitivnější, Brusel nicméně stále trvá na podobě irské pojistky, která bude mít stejný efekt jako již dojednané opatření.

Konkrétnější plán by podle britských médií mohla vláda předložit po sjezdu Konzervativní strany, který skončí 2. října. Dohodnutí a následná ratifikace podmínek brexitu před jeho termínem na konci příštího měsíce by byly pro obě strany nejjednodušším východiskem z táhlé krize kolem britského odchodu z Unie. Překážkou na této cestě je však kromě rozdílných pozic obou stran také přetrvávající patová situace v dolní komoře britského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek