Johnson po prohře u soudu předstoupil před parlament

26.09.2019
Euroskop, čtk

Další mimořádně bouřlivé chvíle ve středu zažila dolní komora britského parlamentu, která obnovila zasedání poté, co nejvyšší soud anuloval nezákonné rozhodnutí vlády přerušit na pět týdnů její jednání. Premiér Boris Johnson večer předstoupil před poslance a obvinil je ze snahy zhatit britský odchod z Evropské unie. Opozice opět odmítla jeho výzvy k vyvolání předčasných voleb a ani po dni plném ostrých projevů tak není další vývoj o mnoho jasnější.

Johnson v Dolní sněmovně prohlásil, že parlament je paralyzovaný a měl by buď nechat vládu dotáhnout do konce brexit, nebo vyslovit kabinetu nedůvěru a umožnit nové volby. Premiér na začátku měsíce přišel o hlasovací většinu a bez podpory opozice tak nemůže hlasování vypsat. Ve svém projevu nabídl, že by nechal poslance hlasovat i o návrhu na vyslovení nedůvěry, který by přišel od některé z menších opozičních stran.

Opozice se ale zjevně nechystá postupovat tímto směrem. „Je to velmi jednoduché: Chcete-li volby, zařiďte odklad (brexitu) a pojďme na to,“ vzkázal Johnsonovi ohledně předčasných voleb lídr labouristů Jeremy Corbyn. Lídr Skotské národní strany v Dolní sněmovně Ian Blackford sice následně vyslovení nedůvěry zmínil, dodal však, že volby by se měly konat, až když bude odstraněna „hrozba brexitu bez dohody“.

Johnson byl terčem ostré kritiky, neomluvil se

Premiér Johnson se při středečním vystoupení před poslanci opakovaně odmítal omluvit za svůj postup ve věci přerušení parlamentního zasedání, který byl podle 11 soudců nejvyššího soudu v rozporu se zákonem. „Není to absolutně žádná neúcta vůči justici, když řeknu, že si myslím, že soud se mýlil, když se vyslovil ohledně v zásadě politického problému,“ uvedl. V souvislosti s ukončením parlamentní schůze prý postupoval stejně jako jeho předchůdci.

The Guardian zároveň poznamenal, že Johnsonova slova vůbec nenaznačila, jak nyní vláda hodlá postupovat. Generální prokurátor Geoffrey Cox odpoledne uvedl, že poslanci budou moci „brzy“ znovu hlasovat o vypsání parlamentních voleb, premiér ale toto vyjádření nepotvrdil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek