Finský premiér: EU je připravena spojit fondy s vládou práva

30.09.2019
Euroskop, čtk

Všechny členské státy Evropské unie se zdají být připravené přistoupit na to, aby rozdělování fondů Evropské unie bylo podmíněno demokratickými principy. Finské veřejnoprávní televizi YLE to v neděli řekl finský premiér Antti Rinne.

Finsko nyní unii předsedá a snaží se, aby princip dodržování vlády práva platil, až se bude vytvářet evropský rozpočet na další léta. Rinne v pondělí přijíždí na návštěvu Maďarska a České republiky.

„Teď to vypadá, že všechny členské státy jsou připraveny to přijmout,“ řekl podle agentury Reuters finský premiér poté, co se v pátek v Bruselu sešel s několika evropskými lídry a před svou pondělní návštěvou Prahy a Budapešti. „Cílem není žádný členský stát pranýřovat, ale jde o to, jak bránit obyčejné Evropany před tyranií nedodržování zásad právního státu,“ řekl.

Kritice bruselských úřadů za údajné porušování demokratických a právních principů čelí již léta Maďarsko a Polsko, připomněl Reuters. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho mluvčí Zoltán Kovács v srpnu Finsko dokonce několikrát kritizovali a zaměřili se i na tamější ústavní zvyklosti.

Severská země, která patří podle výročního indexu demokracie sestavovaného týdeníkem The Economist k nejdemokratičtějším státům světa, ale tuto kritiku označila za nepodloženou. Rinne se s Orbánem setká v pondělí v Budapešti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek