Tusk i Juncker vyjádřili výhrady k britskému plánu k brexit

04.10.2019
Euroskop, čtk

Předseda Evropské rady Donald Tusk ve čtvrtek uvedl, že poslední návrhy Londýna ohledně brexitu Evropskou unii dosud nepřesvědčily. EU, která stojí v jednáních o odchodu Británie z bloku plně za Irskem, je však podle něj přístupná dalším rozhovorům s Brity. Také podle předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je v britských návrzích řada problematických bodů a bude třeba ještě jednat.

„Dnes jsem měl dva telefonáty o brexitu, první s Dublinem a poté s Londýnem. Můj vzkaz (irskému premiérovi) Leu Varadkarovi: Plně stojíme za Irskem. Můj vzkaz premiéru Borisi Johnsonovi: Jsme nadále otevřeni (jednání), ale stále nejsme přesvědčeni,“ napsal Tusk na twitteru.

Johnson ve středu do Bruselu zaslal návrh na úpravu brexitové dohody. Británie by přitom měla vystoupit z EU už 31. října, tedy za 28 dní, pokud nepožádá o další odklad. Juncker ve čtvrtek uvedl, že aktuální britský návrh řešení patové situace kolem brexitu obsahuje řadu problematických bodů.

„Přijmout takový návrh by znamenalo, že nebudou splněny všechny cíle irské pojistky: zabránit tvrdé hranici, zachovat spolupráci severu (Irska) s jihem a hospodářství na celém ostrově a ochránit jednotný trh Evropské unie a pozici Irska na něm,“ uvedl Juncker v prohlášení vydaném krátce poté, co telefonicky hovořil s irským premiérem Varadkarem. S Británií je podle dosluhujícího předsedy EK nadále třeba jednat.

Johnsonův návrh kritizoval Brusel i Dublin

Britská vláda nově místo stávající pojistky požaduje mechanismus, v jehož rámci by Severní Irsko v podstatě zůstalo v jednotném trhu EU, ale společně se zbytkem Británie by bylo mimo celní unii EU.

Johnsonův návrh naráží na kritiku v Bruselu i v Dublinu a podle Evropské komise by Británie návrh měla přepracovat. Dublin či Evropský parlament se domnívají, že na základě středečního návrhu britské vlády není žádná dohoda možná. Johnson ve čtvrtek v Dolní sněmovně prohlásil, že Británie prokázala velkou pružnost a nyní je na EU, aby učinila ústupky. Pokud unie odpovídající vůli neprokáže, nezbude podle Johnsona nic jiného, než aby Británie 31. října opustila evropský blok bez dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek