Komise: Britský plán nepovede k dohodě, shodly se státy EU

07.10.2019
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie se shodly, že alternativní podoba tzv. irské pojistky, kterou tento týden předložila Británie, nepovede k uzavření nové brexitové dohody. Podle britských médií to v pátek večer uvedla Evropská komise. Britský premiér Boris Johnson na twitteru zopakoval, že jeho země evropský blok opustí 31. října, a podle deníku The Daily Telegraph doufá, že dojednání dalšího odkladu brexitu by zabránilo Maďarsko.

Nové prohlášení EK nasvědčuje tomu, že unijní „sedmadvacítka“ nehodlá na základě návrhu zahájit plnohodnotné vyjednávání o úpravě připravené „rozvodové“ dohody. Píše se v něm, že hlavní brexitový vyjednavač komise Michel Barnier ve čtvrtek britský plán projednával s diplomaty, přičemž „členské země se shodly, že britské návrhy neposkytují základ pro uzavření dohody“. Británie prý bude mít v pondělí „další možnost detailně prezentovat své návrhy“.

Deník The Times napsal, že EU odmítla britskou žádost o víkendové kolo brexitových jednání. „Kdybychom se sešli k rozhovorům o víkendu, vypadalo by to, že jde o skutečné vyjednávání,“ uvedl v pátek nejmenovaný unijní diplomat. „Od toho jsme ještě hodně daleko. Musíme rychle vyhodnotit, zda je tady možnost tuhle mezeru překonat,“ dodal zdroj The Times.

Do platného termínu britského odchodu z EU zbývá 24 dní a britská vláda navzdory zákonu schválenému minulý měsíc slibuje, že při ztroskotání jednání s Bruselem nastane na konci měsíce scénář brexitu bez dohody. „Nová dohoda nebo žádná dohoda, ale žádný odklad,“ napsal v pátek na twitteru premiér Boris Johnson, ačkoli z nových vládních dokumentů předložených skotskému soudu vyplývá, že ministerský předseda by EU za podmínek stanovených zákonem o posunutí termínu brexitu požádal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek