Johnson je opatrně optimistický, že dosáhne dohody s EU

10.10.2019
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson je „opatrně optimistický“, že se podaří vyjednat s Evropskou unií brexitovou dohodu. Řekl to dnes na videu, které zveřejnil na twitteru. Také hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier ve středu v rozhovoru se stanicí Sky News řekl, že uzavřít dohodu s Británií je velmi těžké, ale je to stále možné. Do brexitu, pro který se roku 2016 vyslovili britští voliči v referendu, zbývá v jeho nynějším termínu na konci října už jen 22 dní.

„Samozřejmě, že jsme také jednali o brexitu s našimi přáteli a partnery v Evropské unii a víte, jsem stále opatrně, opatrně optimistický,“ řekl Johnson na videu, ve kterém hovořil o tom, co vše za tento týden již stihl udělat.

Vládní zdroj, kterým je podle řady britských médií i některých politiků Johnsonův poradce Dominic Cummings, přitom na počátku tohoto týdne konzervativnímu časopisu The Spectator řekl, že jednání Británie s EU o „rozvodové“ dohodě tento týden „pravděpodobně skončí“. Později zdroj z vlády britským médiím řekl, že po rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou britský premiér dospěl k názoru, že s pozicí, jakou EU přijala k jeho návrhům na úpravy sporné irské pojistky, je uzavření dohody „v podstatě nemožné“.

V Bruselu tento týden pokračují jednání unijních vyjednavačů s týmem hlavního britského vyjednavače Davida Frosta. Ve čtvrtek se sejdou v belgické metropoli i Barnier a britský ministr pro brexit Stephen Barclay.

Johnson deklaruje odchod k 31. 10. za jakýchkoli okolností

Johnson opakovaně prohlašuje, že Británie opustí EU 31. října za jakýchkoli okolností – i kdyby to mělo znamenat odchod bez dohody. Tuto variantu vládě však zakazuje zákon přijatý na počátku září. Premiér tvrdí, že se jím bude řídit, opakovaně ale prohlašuje, že o odklad odchodu Británie z EU žádat nebude. Zjevný rozpor mezi tím ale nevysvětlil.

S případným odkladem odchodu Británie z EU by muselo souhlasit všech 27 zbývajících členských zemí bloku. V minulosti proti dalšímu posunutí termínu nejhlasitěji protestoval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek