Němci si velkou koalici nepřejí

23.09.2005
Vytvoření velké koalice bude velmi obtížné z důvody programových odlišností vítězných stran. První jednání skončila neúspěchem. To pro unii není právě příznivé.

Zhruba hodinu trvala první sondovací jednání dvou největších německých stran – SPD a CDU/CSU o vytvoření vládní koalice. Konkrétní závěr z nich nevzešel, obě strany se dohodly pouze na tom, že se ještě jednou setkají příští týden, pravděpodobně ve středu. „Pak bychom měli projednávat otázky obsahové,“ řekla šéfka CDU Angela Merkelová.
Zdůraznila přitom, že stejně jako ona si i Gerhard Schröder za SPD nárokuje post kancléře.

Sociální demokraté tvrdí, že z voleb vzešli jako nejsilnější strana. Své tvrzení zakládají na tom, že hodnotí výsledky sesterských stran CDU/CSU odděleně. Tento náhled podle spekulací německých médiích hodlali prosadit také v Bundestagu, a sice změnou jednacího řádu. Šéf strany Franz Müntefering ale tyto informace dementoval. CDU a CSU sice nemají zákonný nárok na to, aby byly považovány za frakci, jejich „spolužití“ ale takto funguje již 56 let od dob prvního Bundestagu.

Kromě SPD včera unionisté jednali také s liberální FDP. Obě strany původně chtěly vládní koalici vytvořit společně, ve volbách ale nezískaly potřebný počet hlasů. Nyní proto zvažují získat do spolku ještě Zelené a vytvořit tříčlennou koalici.
Této možnosti jsou obě strany otevřené. „Záleží teď na Zelených, zda chtějí převzít odpovědnost či zůstat věčně v levém spektru,“ prohlásil šéf frakce FPD Wolfgang Gerhardt. Se Zelenými by Merkelová měla jednat dnes.

Podle některých pozorovatelů ale bude obtížné je pro takovou koalici získat. „Velká část strany o takovou spolupráci nemá vážný zájem,“ přiznal také místopředseda frakce CDU/CSU Wolfgang Bosbach. Podle mnoha členů Zelených jsou problematické především neshody v programech všech tří stran.
To pro unii není právě příznivé. Pokud nebude mít „v kapse“ věrohodnou alternativu ke koalici velké, zmenší se tlak, který by na SPD v jednáních mohla využít. Stále více proto experti rozebírají také možnost, že by se velká koalice dala vytvořit i bez Merkelové.

Jít naopak do vlády menšinové pouze s liberály, šéfka CDU odmítla. „To by neodpovídalo nárokům této velké země,“ uvedla.
Do třetice odmítavý postoj mají také zástupci liberálů, a sice vůči vytvoření koalice s SPD a Zelenými. „Sociální demokraté nemají mandát na vytvoření vlády, a proto s nimi nebudeme jednat,“ řekl jasně šéf strany Guido Westerwelle.
Zatímco jednotlivé strany i navzdory de facto málo reálným možnostem ještě jasno nemají, jsou si voliči ohledně svých preferencí jisti. Více než třetina z nich by si podle včerejších průzkumů zveřejněných stanicí N24 přálo koalici CDU/CSU se Zelenými a FDP.

Na druhém místě se pak s 27 procenty umístila kombinace SPD, Zelených a FDP. Nejmenší podporu má koalice velká, celkem 25 procent. Šestadvacet procent Němců by pak chtělo nové volby. Co se týče kancléře, zvolilo by 47 procent Němců Merkelovou, pro Schrödera je naopak procent čtyřicet čtyři.

Sdílet tento příspěvek