Ministři EU budou jednat o brexitu i o víceletém rozpočtu unie

15.10.2019
Euroskop, čtk

Brexit a víceletý rozpočet Evropské unie budou hlavními tématy dnešního jednání zástupců vlád členských zemí EU. Ministři odpovědní za evropskou agendu se budou zabývat návrhem závěrů dvoudenního unijního summitu, který začne ve čtvrtek. Probírat v této souvislosti budou i další rozšiřování unie či její budoucí klimatické závazky.

Hned ráno seznámí brexitový vyjednavač Michel Barnier ministry s aktuálním stavem rozhovorů s Británií. Intenzivní víkendová jednání podle diplomatů zásadní průlom nepřinesla a významné neshody zůstávají především v otázce budoucího celního postavení Severního Irska a kontrol zboží proudícího mezi Británií a EU. Zástupci členských zemí se však shodují, že k dohodě je stále možné dospět před britským odchodem z evropského bloku, do něhož zbývá 16 dní. Zaznívají však stále skeptičtější názory na to, zda mohou obě strany nalézt společnou řeč do schůzky unijních lídrů, která by mohla dohodu stvrdit, případně rozhodnout o odkladu brexitu.

Tématem, pro jehož vyřešení se krátí čas, je i návrh víceletého rozpočtu na období 2021-2027, jehož obrysy by měl summit rovněž projednat. Některé země v čele s Německem se snaží prosadit menší objem, než je Evropskou komisí navržených přibližně 1,1 procenta unijního hrubého národního důchodu (HND). Postkomunistické státy včetně Česka, které jsou spíše příjemci rozpočtových peněz, se na druhé straně budou pokoušet, aby ohlášené snížení částek pro fondy soudržnosti a zemědělské platby bylo co nejmenší.

Velká diskuse se očekává i okolo rozšiřování EU o Albánii a Severní Makedonii, jimž Brusel slíbil zahájit přístupové rozhovory do konce října. Několik zemí EU v čele s Francií se však k dalšímu přijímání členů evropského bloku staví odmítavě a zbylé unijní státy se je budou pokoušet přesvědčit, aby názor změnily.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek