Lídři EU projednají brexit, rozpočet či rozšíření Unie

17.10.2019
Euroskop, čtk

Dva týdny před odchodem Británie z Evropské unie se dnes v Bruselu sejdou evropští lídři k jednání, jemuž bude dominovat právě brexit. Vedle stále nejasného osudu výstupní dohody čeká na unijní prezidenty a premiéry také debata o příštím víceletém rozpočtu, rozšíření EU či klimatických závazcích.

Ačkoli se během vyčerpávajících jednání posledních dnů povedlo oběma stranám vyřešit většinu sporných bodů, k brexitové dohodě, kterou by mohl summit schválit, zatím nedospěly. Pokud nenastane zásadní průlom ještě během pokračujících rozhovorů dnes dopoledne, budou unijní lídři podle diplomatů hledat cestu, jak případnou úmluvu potvrdit bez nutnosti svolávat mimořádný summit. Pakliže by se však během dvoudenní bruselské schůzky přes optimistická očekávání dohoda nepřiblížila, může být hlavním brexitovým tématem summitu další odklad britského odchodu. Britský premiér Boris Johnson však vytrvale tvrdí, že o něj nepožádá, ačkoli mu vyvedení země z EU bez dohody zapovídá zákon schválený v září parlamentem.

O mimořádné nejistotě v Bruselu svědčí i fakt, že šéf unijních summitů Donald Tusk na rozdíl od minulých jednání Evropské rady dosud nezveřejnil program zasedání. Ačkoli Johnson bude v Bruselu již dnes, není vyloučeno, že se brexit dostane na pořad jednání až v pátek.

Ohledně rozpočtu i rozšíření panují neshody

Podle předběžného návrhu agendy by nejprve měla přijít na řadu debata o rozpočtu na období 2021 až 2027. Politici hodlají pověřit finské předsednictví, aby do prosincového summitu připravilo návrh konkrétních částek věnovaných jednotlivým kapitolám rozpočtu. Rok a půl od původního návrhu Evropské komise se však neshodli na celkovém objemu rozpočtu, o čemž se dá čekat dlouhá debata.

Napjatě budou sledovat summit Albánie a Severní Makedonie, kterým unijní lídři před časem slíbili zahájit v říjnu přístupová jednání, pokud splní jejich požadavky. Ačkoli se tak stalo, především Francie odmítá s odkazem na nutnou reformu přijímacích kritérií zahájení schválit. Diplomaté neočekávají, že by se prezident Emmanuel Macron na summitu nechal přesvědčit ke změně názoru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek