EU a Londýn ohlásily novou brexitovou dohodu

17.10.2019
Euroskop, čtk

Británie a Evropská unie se dohodly na podmínkách brexitu. Informovali o tom dnes na twitteru předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i britský premiér Boris Johnson.

Juncker nový dokument označil za „spravedlivý a vyvážený“. Podle britského ministerského předsedy jde o dohodu, kterou jeho země „získává zpět kontrolu“. Severoirští unionisté, klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců, však vzápětí uvedli, že stále platí jejich dnešní prohlášení, v němž dali najevo nesouhlas s některými částmi brexitových návrhů.

„Kde je vůle, je i dohoda – máme ji! Je to spravedlivá a vyvážená dohoda pro EU a pro Spojené království,“ napsal na twitteru šéf Evropské komise Juncker. „Doporučím, aby Evropská rada tuto dohodu podpořila,“ dodal.

„Máme skvělou novou dohodu, která si bere zpět kontrolu – nyní by měl parlament v sobotu zajistit brexit, abychom se mohli posunout k jiným prioritám,“ napsal na twitteru Johnson. Prioritami britské vlády po dosažení dohody jsou podle něj životní náklady Britů, zdravotnictví, boj s kriminalitou a životní prostředí.

Podmínky odchodu Británie z Evropské unie musí ještě schválit britský parlament, kde se hlasování čeká v sobotu, i Evropský parlament. O brexitu dnes bude jednat také summit Evropské unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek