Lídři EU odložili debatu o rozšíření Unie o balkánské země

18.10.2019
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se ani během dlouhého nočního jednání neshodli na zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Novinářům to řekl finský premiér Antti Rinne, podle něhož budou sporné téma řešit i na ranním pokračování rozhovorů. Unijní lídři naproti tomu potvrdili závazek omezení dodávek zbraní Turecku v reakci na jeho vojenskou ofenzivu v Sýrii. Český premiér Andrej Babiš vyjádřil nad tím, že přístupová jednání se dvěma balkánskými zeměmi EU nezahájila, zklamání.

Političtí vůdci po rychlém odpoledním přijetí závěrů k brexitové dohodě více než pět hodin debatovali o zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií. Evropská rada oběma státům slíbila začít jednání do konce října, pokud splní stanovené podmínky. Podle Evropské komise Tirana i Skopje požadavkům vyhověly, avšak summit se na slíbeném kroku neshodl.

Podle unijních diplomatů byla proti rozšíření o oba státy Francie a několik dalších zemí. Naopak visegrádské země se snažily vyvinout aktivitu a poslaly šéfovi Evropské rady Donaldu Tukovi společný dopis na podporu rozšíření. Paříž, která dlouhodobě podmiňuje zahájení rozhovorů reformou přístupových kritérií, však trvala na svém a politici nakonec shodu nenašli. Podle Rinneho budou o rozšíření znovu diskutovat po krátké noční přestávce.

Babiš: Zahájení rozhovorů mohlo být symbolické gesto

Český premiér Andrej Babiš vyjádřil z výsledku jednání o rozšíření EU zklamání. Severní Makedonie a Albánie podle něj dostaly jasné přísliby, že s nimi EU v říjnu rozhovory zahájí a i Evropská komise podle něj na summitu jasně řekla, že obě země splnily dané podmínky. Zahájení rozhovorů přitom podle Babiše mohlo být symbolickým gestem. „I kdyby začaly ty rozhovory, tak můžou trvat deset, patnáct let,“ zdůraznil.

Zvláštní zklamání vyjádřil Babiš nad tím, že prezidenti a premiéři zemí EU nezahájili na summitu přístupová jednání se Severní Makedonií. Žádný jiný stát totiž podle něj neudělal tolik pro to, aby se s ním jednat začalo včetně změny vlastního jména. Lídři EU se podle českého premiéra k debatě o rozšíření vrátí na některém z příštích summitů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek