Britské předsednictví je pod palbou kritiky

23.09.2005

V Evropské unii se v posledních dnech rozhořela kritika na hlavu britského předsednictví EU. Britům je vyčítána malá aktivita při řešení důležitých problémů EU, zejména budoucího unijního rozpočtu.

V Evropské unii se v posledních dnech rozhořela kritika na hlavu britského předsednictví EU. Nejnověji britskou stranu kritizoval francouzský exprezident Valery Giscard d#146#Estaing. Připojil se tak k tradiční kritičce britského vedení EU evropské komisařce pro rozpočet Dalii Grybauskaiteové, která Britům vyčítá především nečinnost v otázce budoucí finanční perspektivy EU. Brity kromě politiků, poukazujících na nedostatky v britském vedení, kárají i žurnalisté v souvislosti s technickými problémy programu budoucího vývoje země.

Giscard se do britského předsednictví pustil ve čtvrtečním rozhovoru pro BBC. „Jsme na konci září. Jaký byl příspěvek britského předsednictví v vývoji unijního dění? Podle mě velmi malý,“ uvedl. Vinu ovšem nedává pouze Britům. Nezdá se mu také rotace předsednictví EU po pouhých šesti měsících. Míní, že tato doba představuje velmi krátkou dobu k provedení zásadních rozhodnutí. Proto by uvítal prodloužení mandátu jednotlivých předsednictví. Za polehčující okolnost považuje to, že britská vláda je ochromena po nedávných teroristických útocích v Londýně.

Dlouhá cesta k rozpočtové dohodě

Britská vláda není ovšem pod palbou kritiky pouze kvůli budoucnosti Evropy, která je nejistá po neúspěšných referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku, ale i kvůli budoucí finanční perspektivě unie. Evropská komisařka Grybauskaiteová spolu se zástupci nových členských zemí unie kritizuje rozhodnutí britské vlády nezařadit jednání o rozpočtové dohodě na nadcházející neformální říjnový summit. „Jak můžeme jednat o budoucnosti Evropy bez budoucí finanční perspektivy?“ uvedla mimo jiné. Zároveň tlačí Brity, aby k uzavření dohody došlo co nejdříve, jinak budou poškozeny především nové členské státy.

Dosažení rozpočtové dohody bude ovšem velmi složité. Britský premiér Tony Blair totiž patří k největším odpůrcům rozpočtového návrhu, který přivedlo na svět předchozí lucemburské předsednictví. Nesouhlasí především se sumou připadající na agrární dotace. Část finančních prostředků by rád přesunul na podporu vědy a vzdělání. Britský návrh rozpočtu by měl být předložen na konci listopadu.

Britští diplomaté považují kritiku za „směšnou.“ Argumentují tím, že jejich práce byla přerušena srpnovými prázdninami v Bruselu a také čekáním na výsledek německých předčasných parlamentních voleb. Zároveň připomínají, že britská strana hraje důležitou roli v zahájení tureckých vstupních rozhovorů.

Sdílet tento příspěvek