Lídři EU musí po úterním vývoji projednávat odklad brexitu

23.10.2019
Euroskop, ČTK

Po úterním dění v dolní komoře britského parlamentu se bude pozornost v souvislosti s brexitem upínat k Bruselu a k jednáním o dalším odkladu britského odchodu z Evropské unie. Čeká se, jak unijní lídři zareagují na rozhodnutí britských poslanců zablokovat plán rychlé ratifikace brexitové dohody. Předseda Evropské rady Donald Tusk o věci povede intenzivní rozhovory s vládami unijní „sedmadvacítky“ a doporučil jim, aby podpořily britskou žádost o nové přesunutí termínu brexitu.

Britská Dolní sněmovna v úterý večer odmítla vládní harmonogram, podle kterého měli poslanci do pátku ukončit projednávání komplikovaného prováděcího zákona k dohodě o podmínkách brexitu. Vláda následně legislativní proces pozastavila a nyní je prakticky vyloučené, aby Británie v aktuálním termínu na konci měsíce vystoupila z EU na základě „rozvodové“ dohody.

Britský premiér Boris Johnson už o víkendu do Bruselu poslal žádost o tříměsíční odsunutí termínu brexitu, k čemuž jej nutil zákon schválený v září. Zbytek EU ale s oficiální reakcí vyčkával do vyjasnění situace ve Westminsteru.

Poslanci Dolní sněmovny se mezitím dnes vrátí k nedokončené rozpravě o nedávném projevu, ve kterém královna Alžběta II. předestřela plány vlády pro nové legislativní období. To mimo jiné znamená, že se neuskuteční pravidelné interpelace předsedy vlády.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek