Macron uvažuje, že na eurokomisaře navrhne exministra Bretona

23.10.2019
Euroskop, ČTK

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvažuje o tom, že jeho země do Evropské komise navrhne šéfa technologické skupiny Atos a někdejšího ministra financí Thierryho Bretona. Na svých internetových stránkách o tom informuje list Financial Times.

Francouzskou kandidátku na příští eurokomisařku Sylivii Goulardovou před časem odmítli europoslanci, protože podle nich nedokázala uspokojivě vysvětlit své finanční aféry z doby, kdy sama působila v Evropském parlamentu. V týmu šéfky nové EK Ursuly von der Leyenové měla mít francouzská zástupkyně na starosti otázky vnitřního trhu, průmyslové politiky a spolupráce v obranném průmyslu.

Podle zdrojů listu Financial Times Macron navrhne Bretona do konce tohoto týdne. Chce, aby se ujal stejného portfolia jako měla mít Goulardová. Čtyřiašedesátiletý Breton je považovaný za vhodného kandidáta na tuto pozici, protože pro ni má správné zkušenosti.

Poté, co europoslanci zamítli kandidaturu Goulardové, se ve Francii jako o možných kandidátech na eurokomisaře mluvilo o Michelu Barnierovi, který však bude jménem unie vyjednávat s Británií i po jejím odchodu z EU, nebo o ministryni pro evropské záležitosti Amélii de Montchalinové.

Breton byl šéfem resortu financí v letech 2005 až 2007, před tím stál v čele telekomunikační společnosti France Télécom, nyní Orange.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek