Francie navrhla na post eurokomisaře exministra Thierryho Bretona

24.10.2019
Euroskop, ČTK

Francie dnes navrhla, aby se jejím zástupcem v budoucí Evropské komisi stal šéf technologické skupiny Atos a bývalý ministr financí Thierry Breton. S odvoláním na Elysejský palác o tom dnes informovala agentura AFP. Před dvěma týdny poslanci Evropského parlamentu ve výborech odmítli schválit jako kandidátku na eurokomisařku spojenkyni prezidenta Emmanuela Macrona Sylvie Goulardovou.

Čtyřiašedesátiletý Breton byl v letech 2005 až 2007 francouzským ministrem financí, hospodářství a průmyslu a před tím stál v čele telekomunikační společnosti France Télécom. V posledních letech pracoval pro technologickou společnost Atos, od roku 2009 byl jejím šéfem.

Právě zkušenosti z vlády i soukromého sektoru prezidentský palác u Bretona vyzdvihl. Slíbil, že francouzský kandidát „nebude mít byrokratický přístup k evropským otázkám“.

Před dvěma týdny výbory Evropského parlamentu zamítly kandidaturu Francouzsky Sylvie Goulardové na post členky Evropské komise. Nedokázala podle nich uspokojivě vysvětlit své finanční aféry z doby, kdy sama působila v europarlamentu. Elysejský palác tehdy uvedl, že se Goulardová stala obětí „politické hry“.

Kromě francouzské kandidátky odmítly výbory europarlamentu také kandidáty Maďarska a Rumunska Lászlóa Trócsányiho a Rovanu Plumbovou. Budapešť již jako náhradníka navrhla velvyslance při EU Olivéra Várhelyiho. Z Bukurešti, kde před dvěma týdny padla vláda, zatím nové jméno do Bruselu nedoputovalo.

Kvůli nevídanému počtu odmítnutých kandidátů nová Evropská komise Ursuly von der Leyenové zahájí svou činnost až 1. prosince. Původně měla začít pracovat už příští pátek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek