Itálie prodloužila dohodu o podpoře libyjské pobřežní stráže

01.11.2019
Euroskop, čtk

Itálie se rozhodla prodloužit dohodu, podle níž od roku 2017 financuje a cvičí libyjskou pobřežní stráž, aby bránila migrantům vyplouvat přes Středozemní moře do Evropy. Informaci ve čtvrtek přinesla agentura AFP. Značně kontroverzní ujednání, které je však Itálií považováno za účinné, podporuje také EU. Proti dohodě se však dlouhodobě staví nevládní organizace pro lidská práva.

talský ministr zahraničí Luigi di Maio oznámil krok ve středu v parlamentu. „Zmenšení italské podpory by mohlo znamenat pozastavení aktivit libyjské pobřežní stráže, což by mohlo mít za následek více vyplutí, tragédií na moři a zhoršení podmínek pro migranty v azylových centrech,“ hájil di Maio tříleté prodloužení dohody.

Šéf italské diplomacie přesto slíbil, že Itálie bude pracovat na zlepšení proti minulému období. Itálie bude podle něj usilovat o zapojení OSN a nevládních organizací do dohody, aby tak zajistila lepší podmínky pro migranty v zadržovacích střediscích. Má také vynaložit více prostředků na navracení migrantů do zemí jejich původu, pokud jsou považovány za bezpečné. Dodal však, že z italského pohledu dohoda funguje a že dokázala snížit počet migrantů, kteří vypluli na moře, ze 170.000 v roce 2016 na letošních 2200.

Podle Marca Bertotta z italské pobočky humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) jsou však plánované změny pouze „humanitární zástěrkou“, jelikož jsou jen obtížně uskutečnitelné. Italská vláda podle něj tvrdí, že chce situaci zlepšit, ale „ve skutečnosti tím zachovává politiku návratů a zadržování“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek