Chorvatsko chce schválit rozpočet EU za svého předsednictví

05.11.2019
Euroskop,ČTK

Chorvatsko udělá maximum pro to, aby se za jeho předsednictví v Evropské unii v prvním pololetí příštího roku podařilo dokončit jednání o víceletém finančním rámci EU na roky 2021 až 2027. Na závěr summitu skupiny Přátel koheze to dnes novinářům v Praze řekl chorvatský premiér Andrej Plenković. Šestnáct zemí EU včetně Česka se dnes dohodlo, že chtějí proti návrhu Evropské komise přidat peníze na politiku soudržnosti.

Podle Plenkoviče je důležité schválit finanční rámec včas. Nyní platný rámec na roky 2014 až 2020 byl podle něj schválen pozdě. Evropští lídři se na něm dohodli v únoru 2013, jednání o konečné podobě s Evropským parlamentem ale trvalo až do listopadu. U budoucího finančního rámce chtěli unijní lídři původně najít dohodu do konce letošního roku.

Premiér Andrej Babiš a jeho protějšek Andrej Plenković

Zdroj: Úřad vlády

Proti podobě finančního rámce, jak ho navrhla Evropská komise, dnes vystoupili představitelé skupiny Přátel koheze, která sdružuje 16 zemí převážně z východní a jižní části unie. Podle nich není v rozpočtu dost peněz na politiku soudržnosti, která slouží ke sbližování životní úrovně členských zemí. Skupina také vyzvala ke zrušení rabatů, které si v minulosti vybojovala část západoevropských zemí a na jejichž základě mohou žádat o vratky z evropského rozpočtu. Premiér Andrej Babiš zdůraznil významnost chorvatského předsednictví, přičemž řekl, že pro rozhodovýní o víceletém finančním rámci, je předsednictví stěžejní.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek