Ministři zahraničí jednali o dalším angažmá EU v Afghánistánu

12.11.2019
Euroskop

Ministři zahraničí na listopadovém zasedání Rady pro zahraniční věci diskutovali o aktuálním politickém a bezpečnostním vývoji v Afghánistánu, výsledcích prvního kola prezidentských voleb z počátku září a možnostech EU a mezinárodního společenství přispět k řešení afghánské krize. Po volbách a rozhodnutí amerického prezidenta přerušit mírové jednání s hnutím Talibán je situace v Afghánistánu nadále napjatá.

První kolo prezidentských voleb v Afghánistánu se po opakovaném odložení konalo koncem září. Z celkem 14 až 15 milionů oprávněných voličů se jich k volebním urnám kvůli obavám o bezpečnost a komplikovanému procesu registrace dostavilo jen asi 2,6 milionu.

I přes takto nízkou účast považují členské státy EU včetně ČR výsledky voleb za legitimní. Vyhlášení výsledků prvního kola se očekává v průběhu tohoto týdne. Vzhledem k příchodu zimy se počítá s tím, že druhé kolo bude odloženo na jaro příštího roku.

Evropská unie podporuje brzké obnovení jednání o míru, které americký prezident Trump přerušil v reakci na útoky hnutí Talibán na alianční jednotky, jež si vyžádaly oběti z řad příslušníků mise Resolute Support i civilního obyvatelstva.

Důležité bude také zahájení intra-afghánského dialogu mezi hnutím Talibán a zástupci afghánské vlády. Základem pro aktivity EU v zemi zůstává pětibodový plán EU a závěry Rady z dubna 2019.

Autor: Úřád vlády

Sdílet tento příspěvek