Finský ministr: EU a NATO musí spolupracovat kvůli novým výzvám

12.11.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie a Severoatlantická aliance čelí novým výzvám, kvůli nimž by měly posilovat spolupráci. Před začátkem dnešního jednání unijních ministrů obrany to řekl finský ministr Antti Kaikkonen, jehož země v tomto pololetí zasedáním EU předsedá. Vedle spolupráce s NATO budou dnes zástupci členských zemí schvalovat nové projekty v rámci obranné spolupráce PESCO.

„EU a NATO čelí novým výzvám, jako jsou hybridní hrozby, klimatické změny či umělá inteligence, kvůli nimž potřebujeme spolupracovat,“ řekl Kaikkonen novinářům při příchodu na jednání. Jeho země považuje kooperaci unie s aliancí za jednu z priorit svého předsednictví, které končí příští měsíc.

Evropský blok v současnosti s atlantickým vojenským společenstvím, jehož klíčovým členem jsou Spojené státy, spolupracuje na více než sedmi desítkách společných projektů. Sahají od rozvoje obranného průmyslu a kapacit přes boj s kybernetickými hrozbami až po spolupráci při námořních operacích ve Středozemním moři.

Některé unijní země však dávají najevo, že by upřednostňovaly vlastní obranu EU a takzvanou strategickou autonomii, neboť americký prezident Donald Trump evropské spojence v NATO opakovaně kritizuje za podle něj nedostatečné výdaje na armádu. Další státy včetně Česka jsou však proti vytváření společné evropské armády.

Na schválení ministrů čeká 13 projektů posílené spolupráce

Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý týden způsobil rozruch prohlášením, že NATO je kvůli nezájmu USA a vpádu Turecka do Sýrie ve stavu mozkové smrti. S takovým tvrzením ale politici Německa a dalších zemí nesouhlasili. Ministři dnes budou mít příležitost při pracovním obědě probrat budoucí spolupráci EU a NATO se zástupcem šéfa aliance Mirceou Geoanou.

Ještě předtím by ale ministři měli schválit 13 nových projektů pod hlavičkou PESCO, pod kterou patří 25 unijních států včetně Česka. Od předloňského spuštění této spolupráce zatím EU schválila více než tři desítky společných aktivit, mezi něž patří vojenská cvičení nebo testy připravenosti na všechny typy bojových akcí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek