Brown neopouští Blairovu vizi

27.09.2005
Britský ministr financí Gordon Brown, pravděpodobný nástupce premiéra Tonyho Blaira, naznačil vstřícnost k premiérovi. Přihlásil se k Blairovým reformám, podpořil nezbytné změny.

Britský ministr financí Gordon Brown, pravděpodobný nástupce premiéra Tonyho Blaira, včera vážil každé slovo, když hovořil na úvod podzimní konference labouristů. Musel zklamal každého, kdo si od něj sliboval možný posun strany doleva. Přihlásil se k Blairovým reformám, podpořil nezbytné změny.
Naznačil vstřícnost k premiérovi. Svědomité dávkování vět o prohloubení reformy školství, zdravotnictví a podpoře veřejných služeb přitom nemohlo zakrýt častěji zmiňované otázky. Kdy se odhodlá Blair předat ambicióznímu Brownovi vládu? A do jaké míry hodlá následovník kopírovat jeho reformní plány?

Částečnou nápovědu dnes může poskytnout v přímořském Brightonu projev samotného Blaira. Premiér, kterému bude mezi hosty naslouchat i Jiří Paroubek, bezpochyby nevystoupí nad rámec zrežírovaného představení, jakým jsou i v Británii stranické konference.
Náznaky příštích věcí mohou vyplynout z toho, jak Blair zhodnotí uplynulé období. Dvaapadesátiletý premiér, který vládne zemi od roku 1997 a letos v květnu potřetí v řadě zvítězil ve volbách, je daleko triumfálním oslavám. Je si vědom, že vážné výzvy zemi teprve čekají.

Ekonomika mírní růst

Navíc: labouristé – podobně jako jiné strany – ztrácejí své členy. Týdeník Economist porovnal základnu labouristů čítající 200 tisíc lidí s více než miliónem členů Královské společnosti pro ochranu ptactva. „Absence zásadních politických a kulturních témat nabízí málo důvodů lidem, proč se zapojit do politiky.“ Mnoho straníků tak má pocit, že uzrál čas ke změně.
„Blair napínal trpělivost labouristů dlouhou dobu,“ míní David Denver, politolog z Lancasterské univerzity. „Bezpochyby jeho projevu zatleskají, to ale neznamená, že si jej dále přejí jako stranického lídra,“ řekl agentuře Reuters.

Hladké předání moci

Blair se předání moci nebrání. Opakuje ale, že napřed chce pohnout se slíbenými reformami. Nechce odcházet od rozdělaného díla. Možná proto se také vyjadřuje Brown spíše nekonfrontačním tónem. „Program reforem bude pokračovat, i když Tony (Blair) odstoupí,“ řekl ministr listu Sunday Times. „Ve skutečnosti je to jediný možný program pro Británii.“

Co nabízí příští lídr

Brown neplánuje zásadní změny v zahraniční politice. Potvrdil vůli pokračovat v boji proti terorismu. Odmítá stáhnout vojáky z Iráku. „Terorismus nenalezne žádnou skrýš, budeme chránit bezpečí lidí této země,“ řekl.
V ekonomické politice zůstává optimistou. Zdůraznil, že ropná krize poznamenala zemi mnohem méně než v minulosti. Předpověděl, že ani před příštími volbami strana nebude strnulá. Chce pokračovat v razantním tahu k dalším reformám.
„Budoucnost labouristů spočívá v reformách, strana byla založena na předpokladu, že naše hodnoty mohou změnit Británii – a to platí,“ prohlásil.

Sdílet tento příspěvek