Plán Paříže na reformu pravidel rozšíření EU část zemí podporuje

20.11.2019
Euroskop, čtk

Francouzský plán na reformu pravidel, která upravují postup při přijímání nových členů Evropské unie, má podporu části unijních zemí, další se ale v jeho prospěch nevyjádřily. Po úterním ministerském jednání to v Bruselu oznámila finská ministryně pro evropské záležitosti Tytti Tuppurainenová, podle níž chce většina členů Unie i nadále co nejdřív spustit přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií.

Česko dalo podle státní tajemnice pro EU Mileny Hrdinkové najevo podporu reformám, které by ale podle ní neměly být překážkou k otevření rozhovorů s balkánskými státy.

EU slíbila Albánii a Severní Makedonii začít s přístupovými rozhovory nejpozději do října, pokud obě země splní stanovené podmínky. Stalo se tak a na říjnovém summitu se drtivá většina unijních prezidentů a premiérů vyslovila pro začátek jednání, odpor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ale situaci zablokoval.

Francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová v úterý kolegům předložila plán reforem přijímacího procesu, který má mimo jiné rozdělit dosud jednolitý proces do řady postupných kroků. Podle Tuppurainenové však v úterý zásadní debata o plánu neproběhla a bude jej nejprve muset zhodnotit Evropská komise.

Další postup přinese nová Evropská komise

„Všichni čekáme na novou komisi, aby se co nejdříve ujala funkcí a přišla s plánem dalšího postupu,“ řekla ministryně, jejíž země nyní předsedá jednáním členských států. Dodala, že velká většina zemí usiluje o zahájení přístupových rozhovorů s oběma balkánskými partnery nejpozději na jaře.

Česko a dalších pět států ve společném dopise předsedovi končící komise Jeanu-Claudeu Junckerovi připustilo možnost reforem, které by podpořily rozšiřování unie. Podle Hrdinkové je ale klíčové, aby reformní snahy nestály v cestě zahájení přístupových rozhovorů se zmíněnou dvojicí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek