Jednání Rady pro konkurenceschopnost

27.05.2021
Úřad vlády

Ve dnech 27. – 28. května 2021 se v Bruselu uskuteční jednání Rady pro konkurenceschopnost (COMPET) v částech vnitřní trh, průmysl, výzkum a vesmír.

První den jednání v části vnitřní trh a průmysl vezme Rada na vědomí zprávy o pokroku k Aktu o digitálních trzích a Aktu o digitálních službách. Ministři poté povedou rozpravu na téma posílení konkurenceschopnosti EU prostřednictvím balíčku digitálních služeb. Následně proběhne výměna názorů na aktualizaci Nové průmyslové strategie pro Evropu. Během jednání budou přijaty Závěry Rady k cestovnímu ruchu v Evropě v příštím desetiletí a také k datovým technologiím pro zlepšování právní úpravy. V rámci bodů různé podá Komise informaci o nařízení o zahraničních subvencích narušujících vnitřní trh a o nařízení stanovující harmonizovaná pravidla pro umělou inteligenci. Komise bude také informovat o probíhajícím přezkumu obchodní politiky. Delegace Španělska dále představí iniciativu týkající se konkurenceschopnosti průmyslu EU a účinnou harmonizovanou normalizaci. Rakouská delegace následně představí základní stavební kameny pro právní předpisy v oblasti hospodářské soutěže a rámec státní podpory umožňující evropskou konkurenceschopnost.

Druhý den jednání Rady v části výzkum bude schválen obecný přístup k nařízení, kterým se zřizuje evropský společný podnik pro vysoce výkonnou výpočetní techniku (EuroHPC). Dále budou schváleny Závěry Rady na téma Prohloubení Evropského výzkumného prostoru: Zajištění atraktivní a udržitelné profesní dráhy a pracovních podmínek pro výzkumné pracovníky a uskutečnění cirkulace mozků. Poté proběhne ministerská diskuze týkající se obnovy Evropského výzkumného prostoru přizpůsobeného pro příští desetiletí. V části různé podá portugalské předsednictví informaci o projednávaném rozhodnutí vztahující se k účasti EU na Evropském partnerství v oblasti metrologie a také o nařízení, kterým se v rámci programu Horizont Evropa zřizují společné podniky. Komise bude následně informovat o iniciativě Mise inovací s ohledem na členství a také o Sdělení Komise o globálním přístupu k výzkumu a inovacím.

V části vesmír Rada schválí dvě sady Závěrů Rady na téma New Space ve službách lidí a Prostor pro obyvatele evropských pobřežních oblastí. Dále bude následovat politická rozprava týkající se zajištění lepšího postavení EU v řízení kosmického provozu.

Ve všech částech jednání Rady podá nastupující slovinské předsednictví informaci o pracovním programu v jednotlivých sektorových agendách.

Autor: Veronika Smolková

Sdílet tento příspěvek