Otázka kancléře je stále otevřená

29.09.2005
Hlavní politické strany v Německu, sociální demokraté (SPD) a konzervativní CDU/CSU, podruhé jednaly o možnosti velké koalice. Žádné konkrétní řešení povolební situace ovšem nalezeno nebylo.

Hlavní politické strany v Německu, sociální demokraté (SPD) a konzervativní CDU/CSU, včera podruhé společně jednaly o možnosti velké koalice poté, co nedávné parlamentní volby skončily bez jasného vítěze.
Třebaže tříhodinové rozhovory nepřinesly žádné konkrétní řešení povolební patové situace, přesto je předsedkyně CDU/CSU Angela Merkelová označila „za konstruktivní a seriózní“.

Rovněž dosavadní kancléř Gerhard Schröder označil včerejší jednání za „překvapivě optimistické a konkrétní“.
Podle slov obou politiků vzniká určitý prostor pro to, aby mohla s velkou pravděpodobností vzniknout vláda velké koalice. Sporným bodem zůstává osoba budoucího kancléře, neboť oba vůdci chtějí příští kabinet vést.
„Pokud SPD uzná nárok CDU/CSU na kancléře, tak po včerejším setkání, které nastolilo dobrou atmosféru, jsem si jistý, že jsme schopni se v důležitých věcných tématech shodnout. A to ještě minulý týden možné nebylo,“ řekl po rozhovorech novinářům předseda CSU a bavorský premiér Edmund Stoiber.

„Nejprve obsah, potom personální otázky,“ zopakoval včera Schröder. „Zjišťujeme, zda lze vůbec zahájit koaliční vyjednávání. Dávat v takové situaci ultimáta by bylo politickou chybou,“ dodal.
Průlom v klíčové otázce, kdo bude jako kancléř sestavovat vládu, se očekává nejdříve koncem týdne. V neděli se totiž konají volby v Drážďanech. Odklad hlasování si tam vyžádalo úmrtí jedné z tamních kandidátek. Schröder se v pátek v Drážďanech zúčastní volebního mítinku a předtím prý rozhodně nebude uznávat nárok své rivalky Merkelové na kancléřské křeslo.

Včera politici probírali věcná témata jako reformu systémů sociálního zabezpečení nebo daňové otázky, aby zjistili, zda by společná vláda byla vůbec schopna činnosti.
Angela Merkelová ještě před zahájením rozhovorů zdůraznila, že trvá na tom, že se bude jednat o politických otázkách, ale ne o vyhlídkách na koalici se sociálními demokraty kancléře Gerharda Schrödera.
Dodala, že chce zjistit, nakolik existuje prostor pro spolupráci. To by podle ní mohlo napovědět, zda jsou podmínky pro budoucí koaliční rozhovory.

Kancléř už dříve vyjádřil přesvědčení, že Německo bude mít koaliční kabinet. Konzervativní CDU/CSU sice předčasné parlamentní volby 18. září vyhrála, ale jen o necelé procento před sociální demokracií. „Osobní chemie mezi kancléřem a Angelou Merkelovou ale nefunguje,“ napsal včera deník Die Welt. „Někteří poslanci proto pochybují, zda jsou (oba) schopni vytvořit na čtyři roky stabilní osu pro velkou koalici. Šéf SPD Franz Müntefering a bavorský premiér Edmund Stoiber si rozumějí lépe,“ dodává deník. Další setkání se má odehrát zase za týden.

Sdílet tento příspěvek