Ochrana lidských práv ve světě bude jedním z témat jednání ministrů zahraničí

09.12.2019
Euroskop

Ministři zahraničí budou na prosincovém zasedání Rady pro zahraniční věci diskutovat také o ochraně lidských práv. Jednání ministrů bude zcela poprvé předsedat nový Vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borell.

Téma lidských práv bylo zařazeno na program na žádost ČR, která chtěla vyvolat debatu o lidskoprávní situaci v Rusku a stavu tamní občanské společnosti. ČR považuje za důležité upozornit na novou vlnu represivních kroků, k nimž v Rusku v poslední době dochází.

Na žádost ostatních členských států bylo téma nakonec rozšířeno na obecnou debatu o ochraně lidských práv ve světě. Ministři se tak budou bavit o novém Akčním plánu k lidským právům a demokracii, o chystaném lidskoprávním sankčním mechanismu EU či o genderové rovnoprávnosti a právech žen.

Na konkrétní návrh Akčního plánu EU k ochraně lidských práv členské státy ještě čekají. Evropská komise a ESVA však avizují snahu o nový přístup, který by umožnil reagovat na současné výzvy, jako je podpora globálního systému lidských práv a demokracie a obránců lidských práv, nové technologie nebo úsilí o posílení jednoty EU.

O vzniku globálního lidskoprávního sankčního režimu EU nyní probíhá debata. Ačkoliv mezi členskými státy panuje široká podpora pro jeho ustavení, rozdíly v představách o jeho konkrétní podobě stále přetrvávají. Dnešní debata ministrů by tak měla poskytnout směr pro další vyjednávání.

Autor: Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek