EU chce vlastní verzi Magnitského zákona o lidských právech

10.12.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie začne připravovat zákon, který by umožnil přijímat sankce za porušování lidských práv. Norma má podle unijních diplomatů dovolit trestání jednotlivců, které by nebylo namířeno vůči celým státům. Zavedení pravidel inspirovaných takzvaným Magnitského zákonem ze Spojených států podpořili v pondělí unijní ministři zahraničí. Nový šéf unijní diplomacie Josep Borrell dnes prohlásil, že EU musí pro ochranu lidských práv dělat více.

K navržení nové normy letos vyzval Evropský parlament a členské země se za myšlenku postavily. Podle Borrella by zákon měl stvrdit vůdčí roli unie při boji za lidská práva ve světě.

„Dosáhli jsme už hodně, ale musíme dělat více,“ uvedl dnes španělský politik, který bude v příštím období určovat ráz zahraniční politiky EU. Borrell hodlá prosazovat účinnější zahraniční politiku, aby byl vliv unie na světové dění větší než dosud. Kromě aktivnější diplomacie má být její součástí i posílená ochrana lidských práv.

Magnitského zákon

Zatímco europoslanci navrhli, aby byla norma stejně jako americký zákon pojmenována po ruském právníkovi Sergeji Magnitském, diplomaté jsou v používání tohoto označení opatrní. Podle některých z nich nechce EU budit dojem, že mají být nové postihy namířeny primárně proti Rusku. Zákon má umožnit trestání jednotlivců celosvětově. Borrell připustil, že by mohla EU na jeho základě sankcionovat například představitele Íránu za tvrdé potlačování demonstrací a to bez ohledu na současné snahy unie zachránit jadernou dohodu s Teheránem.

USA přijaly Magnitského zákon v roce 2012 a uplatňují jej celosvětově. Nese jméno ruského auditora a právníka, který byl zatčen za údajné daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých podvodů. V listopadu 2009 za nevyjasněných okolností v moskevském vězení zemřel, podle ruské opozice byl zavražděn.

Očekává se, že příprava evropské verze normy potrvá řadu měsíců a její znění by mohly instituce EU schvalovat nejdříve koncem příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek