Britové mlčí. Dohady se množí

29.09.2005

Budoucnost finanční perspektivy Evropské unie na roky 2007 až 2013 je zahalena nejasnostmi. Předsedající Britové jednají dvoustranně s jednotlivými členskými státy, premiér Blair připravuje vlastní návrh rozpočtu.

Budoucnost finanční perspektivy Evropské unie na roky 2007 až 2013 je zahalena nejasnostmi. Předsedající Britové jednají dvoustranně s jednotlivými členskými státy, ale o výsledcích mlčí. Kompromisní text, o kterém se bude diskutovat na prosincovém summitu, prý předloží začátkem listopadu. Britské mlčení však v Bruselu vyvolává četné dohady: například, že se Londýn pokusí převést část zemědělské politiky do kompetence členských států, či přesměrovat peníze ze strukturálních fondů výhradně do nových členských zemí.

Po měsících nečinnosti do hry vstoupila i Evropská komise. Ta chce pomoci členským státům, aby se na novém finančním rámci dohodly ještě do konce letošního roku. Hodlá podle internetového deníku Euobserver navrhnout časový plán pro jednání o změnách ve Společné zemědělské politice či nabídnout více peněz na podporu konkurenceschopnosti. Tu by mělo podle komisařky pro rozpočet Dalii Grybauskaite stimulovat 30 až 50 miliard eur, které jsou zatím vyčleněny na strukturální fondy. Navíc Komise uvažuje o vytvoření nového restrukturalizačního fondu, v němž by byla miliarda eur a který by pomáhal firmám vyrovnávat se se silami globalizace. Mezi kandidáty na tuto pomoc je například evropský textilní průmysl.

Z reakcí některých států se však zatím nezdá, že by nová aktivita Komise zvýšila šanci na přijetí nového rozpočtu. Nejmenovaný francouzský diplomat pro Euobserver uvedl, že až na dvě země je Unie spokojena s kompromisem, který letos v červnu vypracovalo Lucembursko. Míní rovněž, že lucemburský návrh dává dostatečný důraz i na podporu konkurenceschopnosti, takže iniciativa Komise je v tomto ohledu zbytečná.

Proti oživování lucemburské varianty finanční perspektivy ovšem vystoupil europoslanec a zpravodaj pro rozpočet Reimer Boge. Souhlas Parlamentu je přitom pro konečnou dohodu o rozpočtu klíčový.

Blair navrhuje řešení

Hlava britského předsednictví, premiér Tony Blair, se zřejmě brzy pokusí předložit kompromisní řešení budoucího rozpočtového rámce EU na roky 2007 – 2013. Podle Financial Times Blair na začátku října předloží svou strategii sedmileté finanční perspektivy. Samotné jednání by pak mohlo začít 8. listopadu na Radě ministrů financí v Bruselu.

Blair zřejmě nebude požadovat okamžitou rozsáhlou změnu systému přidělování zemědělských dotací jako podmínku pro samotné jednání o rozpočtovém plánu. To znamená, že Británie slevila ze svého agresivního postoje, který zaujala na jednání o rozpočtu v červnu.
Tento krok Blaira je chápán jako reakce na požadavky zemí, mezi které patří Polsko a Česká republika, které se obávají, že od 1. ledna 2007 nebudou moci čerpat ze strukturálních fondů, pokud se EU brzy nedobere výsledku ve věci finanční perspektivy.

Sdílet tento příspěvek