Jourová: Maďarsko nerozptýlilo obavy, vývoj je nebezpečný

10.12.2019
Euroskop, čtk

Maďarsko dnes nerozptýlilo obavy týkající se dodržování základních hodnot Evropské unie. Po svém prvním jednání s členskými státy v roli místopředsedkyně Evropské komise to dnes řekla Věra Jourová, která má v nové unijní exekutivě na starosti dodržování evropských hodnot, mimo jiné vlády práva. Vývoj v Maďarsku je podle ní nebezpečný, protože se týká řady oblastí od justice po média. Podle maďarské ministryně spravedlnosti jsou ale obvinění vůči její zemi smyšlená.

Polsko a Maďarsko se u unijních orgánů zpovídají kvůli nerespektování společných hodnot EU. Zástupci vlád členských zemí dnes vyslechli maďarské argumenty týkající se nezávislosti soudnictví, svobody projevu a akademických svobod. Ty patří mezi více než desítku bodů, kvůli nimž loni Evropský parlament bezprecedentně navrhl zahájit s Maďarskem řízení podle unijní smlouvy.

„Maďarská ministryně nerozptýlila obavy řady přítomných včetně mě,“ konstatovala Jourová. Hodnocení jednotlivých problematických kroků vlády Viktora Orbána by podle ní nemělo zakrýt celkový obraz situace.

„To, co vidíme v Maďarsku jako opravdu nebezpečný vývoj, je, že jsou vidět určité trendy nejenom v justici, ale i v oblasti médií či akademických svobod,“ podotkla Jourová.

Maďarsko dnes absolvovalo od začátku řízení své druhé slyšení před zástupci ostatních členských zemí. Orbánova vláda odmítá připustit, že by zákony omezující například působení neziskových organizací či univerzit byly v rozporu s unijními hodnotami. Budapešť obvinňuje Brusel z toho, že se snaží Maďarsko přimět k příjímání migrantů a disciplinární řízení označuje za protimaďarskou kampaň vedenou ve spolupráci s magnátem a filantropem Georgem Sorosem.

„Tahle procedura nevede nikam, je založena na falešných obviněních,“ řekla ještě před slyšením novinářům maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová.

Maďarská opozice však tvrdí, že cílem norem je oslabit demokracii a upevnit premiérovu moc. Nejnověji vyvolal v Maďarsku vlnu odporu návrh normy centralizující dohled nad maďarskou kulturou.

Bude potřeba dále se o problémech v Maďarsku bavit a zvolit věcný přístup

Část zástupců vlád členských zemí dávala po slyšení najevo, že bude potřeba dále se o problémech v Maďarsku bavit a zvolit věcný přístup. Podle slovenského státního tajemníka pro EU Františka Ružičky by si země podrobená řízení měla uvědomit, jaké jsou společné evropské hodnoty. „Ten proces by měl být co nejdále od politizace a diskuze by se měla vést o věcných otázkách,“ podotkl Ružička.

Jeho česká kolegyně Milena Hrdinková byla s dnešními maďarskými odpověďmi spokojená. „Myslím, že k tomu přistupují pečlivě a snaží se vysvětlit opravdu všechno,“ řekla Hrdinková, podle níž nejsou požadavky směrem k Maďarsku vždy zcela konkrétní a debata se často odehrává v obecné politické rovině.

„Sorosův orchestr“

Dnešní slyšení poznamenal incident, kdy podle informací ČTK zástupkyně finského předsednictví vykázala z místnosti mluvčího maďarské vlády Zoltána Kovácse. Ten podle prohlášení Rady EU porušil pravidla uzavřeného jednání tím, že o něm v jeho průběhu informoval na twitteru. Na jeho účtu se přitom objevovala prohlášení označující komisi za „Sorosův orchestr“ doprovázené archivními fotografiemi Jourové v Sorosově společnosti.

„Je nepřijatelné, aby jeden člen delegace organizoval během slyšení online twitterovou kampaň,“ konstatoval eurokomisař pro spravedlnost Didier Reynders.

Jourová chce nyní nejnovější vývoj nejen v Maďarsku, ale i v Polsku analyzovat a zahájit s oběma zeměmi dialog. Podle české místopředsedkyně bude komise v příštím období kromě zavedení jednoznačných kritérií pro hodnocení právního státu usilovat o účinnější prevenci. Tedy aby se jednotlivé případy řešily už v počátku a nekončily až podobnými řízeními jako nyní u Polska a Maďarska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek