EU chce s Británií jednat co nejdříve, Johnsona zastoupí Michel

11.12.2019
Euroskop, čtk

Evropská unie je bez ohledu na výsledek čtvrtečních britských voleb připravena okamžitě jednat o budoucích vztazích s Británií. Novinářům to dnes řekl vysoce postavený unijní činitel, podle něhož bude čas na vyjednání dohod o velmi krátký. Potvrdil také, že britský premiér se jednání summitu kvůli volbám nezúčastní a svůj hlas delegoval na předsedu Evropské rady Charlese Michela.

„Myslíme, že podniky a občané EU si zaslouží jistotu, aby co nejdříve věděli, na čem jsou,“ prohlásil zmíněný činitel. Výsledek čtvrtečních voleb podle něj nic nezmění na faktu, že vyjednávání o dohodě upravující mimo jiné budoucí obchodní vztahy je třeba zahájit co nejdříve po hlasování. Přechodné období, které má poskytnout čas na vyjednání budoucích pravidel, skončí za rok. Podle řady expertů je tato doba pro dosažení uspokojivé dohody příliš krátká.

Britské průzkumy očekávají vítězství konzervativců premiéra Borise Johnsona, který hodlá vyvést zemi z EU nejpozději do konce ledna. Pokud by však nezískal potřebnou většinu hlasů, může se odchod Británie zásadně zkomplikovat.

Summit bude o brexitu jednat v pátek, kdy už by měl být výsledek voleb znám. Lídři 27 zemí mají přijmout usnesení vyzývající k co nejlepšímu využití času zbývajícího na dohodu. Šéf unijních summitů Charles Michel dnes řekl, že je připraven udržet mezi ostatními členskými zeměmi jednotu v přístupu k Británii.

Vzhledem k tomu, že se Johnson kvůli volbám summitu nezúčastní, bude jeho hlasem po dohodě disponovat právě Michel. Někteří diplomaté začali v nadsázce spekulovat, zda by mohl za Británi navrhnout odvolání brexitu a nechat si je hned na summitu potvrdit ostatními lídry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek