Merkelová chce s Johnsonem prosazovat úzké partnerství obou zemí

13.12.2019
Euroskop, čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová blahopřála lídrovi britských konzervativců Borisovi Johnsonovi k jasnému vítězství ve volbách. Těší se na další spolupráci s ním v zájmu úzkého partnerství obou zemí. Na Twitteru to uvedl její mluvčí Steffen Seibert. Německá diplomacie teď očekává, že Británie osmadvacítku opustí ke konci ledna příštího roku.

„Srdečné blahopřání, Borisi Johnsone, k tomuto jasnému volebnímu vítězství. Těším se na naši další spolupráci v zájmu přátelství a úzkého partnerství našich zemí,“ citoval Merkelovou její mluvčí. Kancléřka v blahopřání také připomněla historické partnerství Německa a Británie, které je „nerozlučně spjato s historií Evropy“. Jeho rozvoj a další prohlubování jsou podle ní společným úkolem obou politiků.

Dlouholetá šéfka německé vlády se vždy stavěla proti vystoupení Británie z Evropské unie, jehož dokončení bylo v předvolební kampani hlavním Johnsonovým slibem. Zároveň ale Merkelová opakovaně zdůrazňovala, že je třeba respektovat rozhodnutí Britů a nadále usilovat o co nejužší vztahy mezi Londýnem a Bruselem.

Podobně se dnes na twitteru vyjádřil šéf zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Roettgen, podle kterého je navzdory jeho osobním preferencím nutné respektovat britské rozhodnutí. „S Johnsonovým vítězstvím se brexit stal nevyhnutelný. Naším cílem nyní musí být udržet vztahy s Británií tak blízké, jak je to jen možné,“ uvedl.

Jasný mandát pro brexit dostal Johnson také podle německého ministra zahraničí Heika Maase. „Zdá se teď velmi pravděpodobné, že se vystoupení (Británie) s dohodou uskuteční koncem ledna,“ poznamenal.

Radost z vítězství britských konzervativců, kteří budou mít v Dolní sněmovně většinu, dali dnes najevo zástupci opoziční a k EU kritické Alternativy pro Německo (AfD). „Boris Johnson a toryové dosáhli velkolepého volebního vítězství. Britští voliči se svým jasným rozhodnutím ukázali být politicky chytřejší než množství nevyžádaných rádců v ostatních evropských zemích a médiích, kteří si mysleli, že vědí, co je pro Brity nejlepší,“ uvedla v tiskové zprávě šéfka poslanců AfD Alice Weidelová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek