Britská vláda ústy královny potvrdila, že zajistí lednový brexit

20.12.2019
Euroskop, ČTK

Britská královna Alžběta II. ve čtvrtek zahájila nové zasedací období parlamentu přednesem legislativního programu vlády. Na úvod potvrdila, že jedním z hlavních zákonů, které chce nový kabinet premiéra Borise Johnsona prosadit, bude prováděcí zákon o brexitové dohodě, aby Spojené království odešlo z Evropské unie podle plánu 31. ledna příštího roku. Vláda rovněž klade důraz na uzavírání budoucích obchodních dohod jak s EU, tak i s dalšími velkými světovými ekonomikami.

Královna zahájila schůzi parlamentu, který vzešel z předčasných voleb minulý čtvrtek. Pohodlnou většinu v něm mají Johnsonovi konzervativci.

Panovnice na ceremonii přijela z Buckinghamského paláce automobilem v doprovodu prince Charlese. Členové Dolní sněmovny si její proslov, který připravuje vláda, přišli poslechnout do horní komory parlamentu, Sněmovny lordů.

V proslovu 93letá panovnice obsáhla celou řadu vládních cílů od uskutečnění brexitu, přes uzavírání obchodních smluv až po domácí témata týkající se reformy zdravotnictví, systému sociální péče, imigračního systému nebo investic. Vláda bude usilovat o to, aby budoucí vztah s EU byl založen na dohodě o volném obchodu, z níž bude mít prospěch celé království, uvedla Alžběta II.

Zákonodárci budou o královnině projevu několik dní debatovat a nakonec o něm hlasovat. To je ale jen formalita. Toto hlasování naposledy v roce 1924 prohrál konzervativní premiér Stanley Baldwin, který ve volbách měsíc předtím přišel o parlamentní většinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek