Weber vyčítá Macronovi útok na demokratickou Evropu

23.12.2019
Euroskop,ČTK

Šéf evropské lidovecké frakce (EPP) Manfred Weber obvinil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z „útoku na demokratickou Evropu“. Šéf Elysejského paláce se ho dopustil svým počínáním při obsazování postu předsedy Evropské komise, řekl německý politik deníkům z mediální skupiny Funke. Weber z bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) byl v květnových volbách do Evropského parlamentu lídrem kandidátky EPP, a tím i uchazečem o funkci šéfa Evropské komise. Macron však spolu s dalšími šéfy států a vlád Weberovi cestu do čela unijní exekutivy zablokoval.

Weber si jako volební lídr vítězné EPP činil nárok na úřad šéfa Evropské komise, ale Macron na jednom ze summitů EU spolu s dalšími státy jeho nominaci zablokoval s argumentem, že jde o málo zkušeného politika. Jako kompromisní kandidátka pak z jednání vzešla tehdejší německá ministryně obrany Ursula von der Leyenova z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Weber Macronovu argumentaci označil za „docela arogantní“. Nikoli francouzský prezident, ale voliči jsou podle něj není těmi, kdo rozhodují o schopnosti zastávat úřad.

Weber kritizoval také ostatní strany, které podle něj nerespektovaly vítěze voleb. Místopředseda CSU přiznal, že po eurovolbách prožíval těžké měsíce a hledal vnitřní rovnováhu. Nyní ale chce opět „povstat a bojovat“. Otevřenou nechal Weber otázku, zda se bude za dva roky ucházet o funkci předsedy Evropského parlamentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek