Europoslanci budou debatovat o brexitu i podpoře uhelným regionům

14.01.2020
Euroskop, čtk

Poslanci Evropského parlamentu si dnes na svém plenárním zasedání ve Štrasburku vyslechnou plány Chorvatska, které na počátku ledna na půl roku převzalo předsednictví v Radě EU. Debatovat budou europoslanci také o situaci na Blízkém východě, návrzích Evropské komise k přechodu na udržitelné hospodářství či o postavení unijních občanů v Británii po brexitu.

Chorvatsko nejprve poslancům představí priority svého prostřednictví, které převzalo poprvé od svého vstupu do EU v roce 2013. Čeká ho během něj mimo jiné odchod Británie z unie či jednání o dlouhodobém rozpočtu EU na období 2021-2027. Za velký úkol považuje Záhřeb zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií, které loni v říjnu zablokovala Francie.

V souvislosti s odchodem Británie z EU budou poslanci debatovat také o problémech, s nimiž by se mohli unijní občané potýkat po 31. lednu, na který je brexit naplánovaný.

Odpoledne mají poslanci na programu debatu o návrzích Evropské komise k fondu, který má podpořit regiony závislé na uhlí a jejich přechodu k nízkouhlíkovému hospodářství.

S šéfem unijní diplomacie Josephem Borrellem budou dnes také diskutovat o situaci na Blízkém východě po americkém atentátu na velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek