Chorvatsko chce EU bezpečnější i silnější na mezinárodním poli

14.01.2020
Euroskop, čtk

Chorvatsko bude za svého půlročního předsednictví usilovat o udržitelný rozvoj Evropské unie, silnější propojení jednotlivých států, větší bezpečnost unijních občanů a výraznější roli EU na mezinárodním poli. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu (EP) ve Štrasburku to dnes řekl chorvatský premiér Andrej Plenković. Za největší úkoly, které Záhřeb za předsednictví v Radě EU čekají, označil jednání o dlouhodobém rozpočtu EU na období 2021 až 2027 či plánovaný brexit, do kterého zbývá 17 dní.

Chorvatsko, které vstoupilo do Evropské unie v roce 2013, převzalo své první předsednictví na začátku tohoto roku od Finska a za šest měsíců jej předá Německu. Záhřeb si podle Plenkoviče stanovil čtyři priority svého předsednictví. Chce usilovat o udržitelný rozvoj EU se zvláštním ohledem na rozvoj regionů a na boj s klimatickými změnami, rozvíjet infrastrukturu, která jednotlivé země spojuje, chránit bezpečí EU a jejích občanů a posílit postavení unie jako světového hráče.

„Naše jednota je naší největší předností,“ řekl předseda středopravé chorvatské vlády.

Chorvatský premiér Andrej Plenković mluví v Evropském parlamentu. Foto: ČTK

Za největší úkoly půlročního předsednictví premiér označil jednání o víceletém finančním rámci EU. V nich se proti sobě zatím staví především čistí plátci z řad západních států, kteří by chtěli snížit celkový objem rozpočtu, a země východní a jižní části EU, které nesouhlasí s nižším objemem peněz na politiku soudržnosti.

Chorvatsko se bude muset za svého předsednictví vypořádat i s odchodem Británie z Evropské unie, který po desetiměsíčním odkladu téměř jistě nastane na konci ledna. Plenković dnes slíbil, že členské státy EU co nejrychleji připraví vyjednávací rámec pro rozhovory o budoucích vztazích s Británií. Ty by měly být podle současných plánů uzavřeny do konce roku, podle chorvatského premiéra je ale takzvané přechodné období, které nastane po brexitu, mimořádně krátké.

Velký důraz Plenković ve svém projevu kladl na rozšiřování EU. Zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií zablokovaly loni v říjnu na summitu EU v Bruselu Francie, Nizozemsko a Dánsko. Chorvatsko by se za svého předsednictví chtělo pokusit jejich názor změnit. Jedním z vrcholů předsednictví má být květnový summit EU a západního Balkánu v Záhřebu, do něhož by se podle představ Chorvatska mělo o zahájení rozhovorů rozhodnout.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek