Skotsko nedostane nové referendum o nezávislosti

15.01.2020
Euroskop, čtk

Britský premiér Boris Johnson nevyhoví žádosti o převodu pravomocí na skotský parlament v souvislosti se snahou uspořádat nové referendum o nezávislosti Skotska. Skotské první ministryni Nicole Sturgeonové včera napsal, že další plebiscit by prodloužil „politickou stagnaci“ v nejsevernější části Spojeného království. Bez souhlasu Londýna se hlasování při současném uspořádání konat nemůže.

Sturgeonová těsně po parlamentních volbách v Británii splnila svůj slib z kampaně a požádala Johnsona, aby začal vyjednávat o udělení příslušné pravomoci skotskému parlamentu. Premiérka se svou Skotskou národní stranou (SNP) ve volbách získala 48 z 59 parlamentních křesel určených pro zákonodárce ze Skotska, což označila za „jasný mandát“ pro vypsání referenda.

„Nemohu schválit žádnou žádost o převod pravomocí, který by vedl k dalším referendům o nezávislosti,“ oznámil včera Johnson, který dlouhodobě plány SNP kritizuje.

Plebiscit z roku 2014

Britský premiér v dopise poukázal na plebiscit z roku 2014, v němž se 55 procent hlasujících vyslovilo pro setrvání Skotska v monarchii. „Vy a váš předchůdce (tehdejší první ministr Alex Salmond, pozn. ČTK) jste učinili osobní slib, že referendum o nezávislosti v roce 2014 je hlasováním, které ‚přichází jednou za generaci‘. (…) Spojené království se bude nadále řídit demokratickým rozhodnutím skotského lidu a slibem, který jste jim dali,“ uvedl Johnson.

Podle skotských nacionalistů ale situaci zcela mění odchod Británie z Evropské unie, proti kterému v referendu z roku 2016 hlasovala výrazná většina účastníků ze Skotska. Zástupci SNP opakovaně zdůrazňují, že jejich region bude z EU společně se zbytkem Británie „vyvlečen“ proti své vůli.

Johnson uvedl, že „pečlivě zvážil a zaznamenal“ veškeré argumenty, nové hlasování o nezávislosti by ale znamenalo „pokračování politické stagnace, kterou Skotsko v poslední dekádě zažilo“. „Je načase abychom všichni pracovali na sjednocení celého Spojeného království,“ dodal.

Sturgeonová jeho stanovisko označila za očekávané, neudržitelné a odsouzené k nezdaru. Johnsonovi konzervativci prý nemají pozitivní argumenty pro členství Skotska ve Spojeném království a snaží se „blokovat demokracii“. „Vědí, že kdyby dostali možnost volby, lidé by se s největší pravděpodobností rozhodli pro pozitivní možnost nezávislosti,“ prohlásila.

Skotská premiérka v poslední době tvrdila, že nové referendum by se mohlo uskutečnit už letos. Teď plánuje do konce měsíce oznámit další kroky a nadále ujišťuje, že lidé ve Skotsku dostanou „právo rozhodnout o naší budoucnosti“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek