CDU vyhrála boj o Drážďany

03.10.2005
CDU získala v Drážďanech jedno poslanecké křeslo navíc, a upevnila tak svůj náskok před SPD. Její přímý kandidát Andreas Lämmel vyhrál v ziskem 37 procenta hlasů.

Voliči ve východoněmeckých Drážďanech zakončili parlamentní volby, jejichž výsledek před čtrnácti dny nasměroval Německo do nečekaně patové situace. Oba hlavní rivalové, vládní sociální demokraté (SPD) kancléře Gerharda Schrödera i opoziční křesťanští demokraté (CDU) vyzývatelky Angely Merkelové, se cítili být oprávněni k sestavení vlády.
CDU ale včera nakonec získala v Drážďanech jedno poslanecké křeslo navíc, a upevnila tak svůj náskok před SPD. Její přímý kandidát Andreas Lämmel vyhrál v ziskem 37 procenta hlasů.

Křesťanští demokraté tak budou mít ve Spolkovém sněmu 226 poslanců, o čtyři více než SPD. Těsný výsledek už dříve směřoval hlavní soupeře k velké koalici.
Hlasování v Drážďanech tyto plány posunulo vpřed. Schröderova strana dříve doufala, že případný zisk jednoho či dvou křesel by mohl posílit její vyjednávací pozici. To se však nestalo. Politickou budoucnost Gerharda Schrödera už zpochybňovali i mnozí jeho spolustraníci.

Vývoj nyní směřuje k řešení, které by nejlépe odráželo výsledek voleb: kancléřskému křeslu pro Angelu Merkelovou.
„Vyzývám rozumné síly v SPD, aby to uznaly a osvobodily se od Gerharda Schrödera,“ apeloval generální tajemník CDU Volker Kauder. Také čelný představitel poslanecké frakce SPD Michael Müller se vyjádřil, že Gerhard Schröder by měl v blízké době rezignovat na svůj post.
„Nemyslím ale, že by to mělo být po volbách v Drážďanech, spíše až po dokončení koaličních vyjednávání o příští vládě,“ řekl Müller listu Die Welt.

Velká koalice by nebyla pro Němce neznámým řešením. Země ji zažila v druhé polovině šedesátých let. Mnoho reformních kroků v uplynulém období navíc vláda konzultovala s opozicí, tato zkušenost by mohla dohodě pomoci.
Hlasování v Drážďanech zadrhlá jednání značně urychlilo. Odpadla psychologická bariéra. „Pro posun jednání je důležité, že každý zná konečný výsledek parlamentních voleb,“ míní Müller.
Ke stolu tedy zasednou soupeři, kteří si v posledních týdnech vyměnili řadu ostrých vět. Angela Merkelová adresovala těsně před nedělním hlasováním SPD vzkaz, že země si už nemůže dovolit další roky, kdy bude každým dnem přibývat přibližně tisíc nezaměstnaných.

„Musíme dát šanci mladým lidem,“ prohlásila na předvolebním mítinku v Drážďanech. Opakovala, že v uplynulých patnácti letech se posunulo Německo vpřed, ale vláda SPD podle ní nevyužila mnohé příležitosti, které se nabízely. „Německo potřebuje novou politiku,“ prohlásila Merkelová. „Takové zadání splňuje pouze vláda, která ponese zřetelný podpis naší strany,“ dodala.
Pod tlakem okolností jako by se v posledních dnech začaly jejich postoje sbližovat. Hovoří se o „konstruktivních setkáních“ a „plodné atmosféře“.

Do popředí vystupují kontury pravděpodobné vládní sestavy. Za SPD se často skloňuje jméno stranického šéfa Franze Münteferinga, který by se mohl stát vicekancléřem. Ochotu působit ve vládě naznačuje i bavorský premiér Edmund Stoiber z CSU.

Sdílet tento příspěvek