Von der Leyenová a Michel podepsali brexitovou dohodu

24.01.2020
Euroskop, čtk

Týden před plánovaným brexitem dnes předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel podepsali dohodu o vystoupení Británie z Evropské unie. Informovala o tom agentura DPA. O dohodě ještě bude hlasovat Evropský parlament.

„Charles Michel a já jsme právě podepsali dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie a tím uvolnili cestu pro její schválení Evropským parlamentem,“ napsala von der Leyenová na twitteru.

Ve čtvrtek podepsala zákon nutný k ratifikaci brexitové dohody britská královna Alžběta II. Učinila tak poté, co po letech sporů prošel oběma komorami britského parlamentu. Stvrdit podpisem ho nyní musí ještě ministerský předseda Boris Johnson.

Evropská unie a Velká Británie budou nadále partnery a spojenci

„Věci se nevyhnutelně změní, ale naše přátelství zůstává,“ uvedl Michel. „Otevíráme novou kapitolu jako partneři a spojenci.“

Brexitová dohoda upravuje především tři oblasti: práva občanů unijních zemí v Británii a Britů v EU, finanční závazky Londýna vůči Bruselu po brexitu a zamezení vzniku tvrdé hranice mezi britským Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstává členskou zemí bloku. Významným bodem brexitové dohody je rovněž přechodné období, během nějž se do konce tohoto roku prakticky nic na vztahu Británie s EU nezmění.

Europarlament bude o ratifikaci dohody hlasovat 29. ledna. Opustit EU by Británie měla po 47 letech členství o půlnoci 31. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek