Německý ministr zahraničí vyzval k boji proti antisemitismu

27.01.2020
Euroskop,ČTK

Německý ministr zahraničí Heiko Maas vyzval Evropu k většímu boji proti antisemitismu. Podle něj hrozí kvůli tomuto jevu „hromadný“ odchod židů z Německa, kteří se v této zemi necítí bezpečně. Maas to napsal v článku zveřejněném dnes na serveru Spiegel Online. Podle něj téměř každý druhý žid v Německu kvůli nárůstu antisemitismu zvažuje odchod ze země.

„To, že se lidé židovské víry u nás 75 let po osvobození (tábora v) Osvětimi necítí doma, je noční můra a ostuda,“ napsal Maas v článku. Ten vyšel den před vzpomínkovou akcí v Osvětimi, na niž má v pondělí na jih Polska dorazit několik desítek státníků.

Podle Maase nestačí před antisemitismem jen varovat, ale je třeba přijmout konkrétní opatření proti nenávisti vůči židům. Těmi mají být podle něj vzdělávání mladých a tvrdé tresty pro pachatele takových činů, a to nejen v Německu, ale v celé Evropě.

Šéf německé diplomacie také slíbil, že boj proti antisemitismu bude prioritou jeho země při předsednictví v EU, které Německo převezme v červenci od Chorvatska, i při vedení Rady Evropy, které Německo přebírá v listopadu od Řecka.

Podle průzkumů asi třetina mladých Evropanů uvádí, že neví nic, nebo jen málo o holokaustu, uvedl v článku Maas. V případě mladých Němců je podle něj situace ještě horší. Proto je důležité tyto tragické události stále připomínat ve školách, a to od základních škol až po univerzity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek