EU podle irského premiéra nepřipustí dílčí dohody s Londýnem

28.01.2020
Euroskop, ČTK

Nové partnerství dojednané mezi Evropskou unií a Británií bude muset být vyčerpávající, unijní sedmadvacítka nechce vyjednávání dělit na sektorové dohody. V rozhovoru s BBC to řekl irský premiér Leo Varadkar, podle něhož bude mít EU v nadcházejících rozhovorech silnější pozici než Londýn. Jeho britský protějšek Boris Johnson pak prostřednictvím mluvčího vzkázal, že jeho vyjednávací tým nadále povede zvláštní poradce David Frost.

Varadkar se v Dublinu sešel s hlavním vyjednavačem EU pro brexit Michelem Barnierem, aby s ním probral mimo jiné opatření z dohody o rozluce, která se týkají Severního Irska. Británie na základě zmíněné dohody v noci na sobotu vystoupí z EU, čímž se spustí přechodné období brexitu vyhrazené pro dojednání nových vztahů mezi dvěma stranami.

„Realita je taková, že Evropská unie je spolkem 27 zemí, zatímco Británie je jen jedna země. Máme populaci a trh se 450 miliony lidí, u Spojeného království je to asi 60 (milionů). Takže kdyby to byly dva týmy, které proti sobě nastupují ve fotbale, kdo by podle vás měl silnější tým?“ komentoval Varadkar blížící se obchodní jednání v interview na BBC.

Podle irského premiéra nebude EU bez Británie příliš otevřená případné snaze dojednávat nové partnerství systémem „kousek po kousku“. O takovémto vývoji se v posledních týdnech spekuluje zejména kvůli obavám, že do aktuálně stanoveného termínu na konci roku nebude možné uzavřít všeobjímající dohodu.

Nové partnerství kousek po kousku

„Tohle připomíná výroky o obsazení dvou židlí najednou, jako říct ‚pojďme uzavřít obchodní dohodu v oblastech, kde máme výhodu, ale ne v těch oblastech, kde ji nemáme‘,“ reagoval Varadkar. Výsledné uspořádání podle něj „bude muset být vyčerpávající“. Podle reportéra britského listu The Times Olivera Wrighta je nicméně nutné Varadkarovy komentáře vnímat v kontextu kampaně před parlamentními volbami, které Irsko čekají 8. února.

Na snaze uzavřít jednu komplexní dohodu se dnes podle informací ČTK shodli velvyslanci členských zemí, kteří v Bruselu debatovali o výchozí pozici Evropské komise pro nastávající jednání. EU by se podle nich měla snažit vyjednat celistvou smlouvu zahrnující i některá očekávaně sporná témata jako je například rybolov. Barnier má unijní diplomaty seznámit s návrhem vyjednávacího mandátu pro komisi ve středu. Zástupci členských zemí hovoří o tom, že by jej mohly státy schválit do konce února. To je podmínkou oficiálního začátku jednání.

Britská vláda chce po brexitu dosáhnout ekonomického partnerství bez cel a bez limitů na výměnu zboží, zároveň odmítá variantu prodloužení vyjednávacího období za konec letošního roku. Druhá strana avizuje, že úroveň přístupu Británie na jednotný trh EU bude záviset na závazcích, které Londýn učiní ohledně pokračujícího dodržování jeho pravidel.

„Vezmeme si zpět kontrolu nad našimi vodami pro rybaření,“ řekl dnes médiím mluvčí britského premiéra Johnsona, čímž předeslal, který bod bude pravděpodobně jednou z hlavních bitev při nadcházejícím vyjednávání. To za britskou stranu povede jeden z Johnsonových klíčových poradců David Frost, který v rozhovorech o brexitu zastupuje Londýn od loňského léta. Johnsonův mluvčí také oznámil, že dosavadní velvyslanec Británie při EU Tim Barrow zůstane hlavním britským diplomatem v Bruselu i po brexitu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek