Evropští poslanci budou schvalovat brexitovou dohodu

29.01.2020
Euroskop, ČTK

Evropští poslanci dnes učiní závěrečný krok k tomu, aby Británie za dva dny spořádaně opustila Evropskou unii. Evropský parlament s největší pravděpodobností schválí brexitovou dohodu, díky níž začne od soboty jedenáctiměsíční přechodné období, během něhož zůstanou v platnosti dosavadní smlouvy.

Prováděcí zákon k brexitové dohodě vstoupil minulý čtvrtek v platnost v Británii, což byla pro europoslance podmínka, aby o smlouvě hlasovali. Výbory EP minulý týden poslancům doporučily, aby dohodu podpořili, neboť splňuje nejdůležitější požadavky, s nimiž Brusel výstupní smlouvu s Londýnem vyjednával: brání vzniku tvrdé hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem, zachovává celistvost ekonomiky irského ostrova a chrání jednotný unijní trh.

Očekává se proto, že smlouva, která ke schválení potřebuje prostou většinu přítomných poslanců, v dnešním podvečerním hlasování projde bez problémů.

Dohodu poté musí formálně potvrdit zástupci členských zemí EU, aby definitivně vstoupila v platnost do páteční půlnoci, kdy Británie evropský blok po 47 letech opustí. S jejím odchodem vyklidí po plenárním zasedání končícím ve čtvrtek parlamentní lavice 73 britských europoslanců, za něž obsadí 27 míst zástupci 14 jiných zemí. Zbytek zůstane volný a celkový počet poslanců tak klesne ze 751 na 705.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek