Brexit bude mít dopad i na místní volby ve Francii

30.01.2020
Euroskop,ČTK

Odchod Británie z Evropské unie ovlivní kromě jiného i březnové obecní volby ve Francii. V zastupitelstvech francouzských měst a vesnic totiž nyní usedá více než 750 britských občanů, informovala agentura AFP. Pokud Britové nepřijmou občanství některé jiné země evropské sedmadvacítky, nebudou smět po brexitu znovu kandidovat. O svého starostu páteční půlnocí přijde třeba i severoněmecká vesnička Brunsmark.

Občané jiných členských zemí Evropské unie mohli poprvé kandidovat do zastupitelstev francouzských obcí poprvé v komunálních volbách v roce 2001. V současnosti v zastupitelstvech usedá 2493 cizinců a největší skupinu z nich tvoří právě Britové (757) následovaní Belgičany (544) a Portugalci (357).

Podle AFP se ale řada Britů, kteří působí v zastupitelstvech francouzských obcí, na brexit připravila a přijala občanství jiné členské země EU, nejčastěji francouzské. Například ve vesničce Poupas severozápadně od Toulouse, která má jen 85 obyvatel, jsou tři z jedenácti zastupitelů zvolených v roce 2014 Britové. Dva z nich mezitím získali francouzské občanství.

Žádná z francouzských obcí se nemusí obávat, že by přišla kvůli brexitu o svého starostu. Místní zákony totiž neumožňují, aby v čele radnice stál někdo jiný než Francouz.

Jiná je situace v sousedním Německu, kde mohou občané jiných unijních zemí zastávat i funkci starosty. O šéfa radnice tak kvůli brexitu přijde například vesnička Brunsmark ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Rodák ze skotského města Dundee Iain Macnab, který úderem páteční půlnoci přijde o unijní občanství, přitom místní radnici vedl už od roku 2008. Agentuře DPA sedmdesátiletý Macnab řekl, že spravoval obec se 160 obyvateli velmi rád a lituje, že starostenskou funkci musí opustit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek