Macron jednal ve Varšavě o lepších vztazích a spolupráci

04.02.2020
Euroskop, čtk

Polsko a Francie chtějí nově nastavit vzájemné vztahy a zintenzivnit spolupráci. Po svém setkání ve Varšavě to včera dali najevo francouzský a polský prezident Emmanuel Macron a Andrzej Duda, podle nichž význam vztahů obou zemí vzrostl po odchodu Británie z Evropské unie.

Macron rovněž navrhl uspořádání trojstranné vrcholné schůzky s německou kancléřkou Angelou Merkelovou ve formátu výmarského trojúhelníku. Polsko, Německo a Francie mají „ústřední odpovědnost“, prohlásil francouzský prezident na společné tiskové konferenci po jednání s Dudou. Jím navržený „výmarský“ summit by se měl uskutečnit v nadcházejících měsících.

Zahraničněpolitické fórum výmarský trojúhelník vzniklo v roce 1991 v Německu s cílem podpořit integraci Polska do francouzsko-německé spolupráce v Evropě. Jeho význam ale postupně upadl. Poslední summit v tomto formátu se konal v roce 2011 za účasti Merkelové a tehdejších prezidentů Francie a Polska Nicolase Sarkozyho a Bronislawa Komorowského.

EU potřebuje novou formu

Podle včerejším vyjádření polského prezidenta Evropská unie po brexitu vyžaduje novou „architekturu“. „Nemáme žádné pochybnosti o tom, že EU potřebuje nějakou novou formu. Odchod Británie znamená nový start. Úlohy v EU musejí být nově rozděleny,“ řekl Duda. Podle něj je důležité udělat unii efektivnější a přitažlivější, aby z ní nikdo nechtěl odejít.

Macron se při návštěvě polské metropole nevyhnul tomu, aby dal najevo znepokojení nad justiční reformou prosazovanou polskou vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). V této souvislosti řekl, že by si přál posílení dialogu Varšavy s Bruselem.

Evropská komise kvůli kontroverzním reformám už zahájila vůči polské vládě několik řízení pro porušení unijního práva a podala žaloby u Soudního dvora EU. Nově Polsko vyvolalo diskuse zákonem o postihování soudců, který prezident Duda podle očekávání v nadcházejících dnech přes mezinárodní protesty podepíše.

Macron podle agentury DPA dnes také hájil svůj názor ohledně nezbytnosti „náročného dialogu“ s Ruskem, který ve Varšavě vyvolává jisté pochybnosti a kritiku. „Francie není ani proruská, ani protiruská. Je proevropská,“ zdůraznil prezident.

Vztahy mezi Polskem a Ruskem v poslední době znovu zhoršila ostrá výměna názorů na události předcházející vypuknutí druhé světové války.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek