Poslanci EP odsoudili růst antisemitismu, vyzvali k jeho potírání

12.02.2020
Euroskop, ČTK

Rostoucí míru antisemitismu, rasismu a dalších nenávistných projevů ve členských státech EU včera odsoudil Evropský parlament. Evropskou komisi (EK) europoslanci vyzvali k jejich potírání podobných jevů. Na příčinách nárůstu antisemitismu se nicméně neshodli – jedni ho vidí v nedostatečné osvětě a boji proti diskriminaci, druzí za příčinu označují migraci a islamismus.

Podnětem pro parlamentní debatu byl útok pravicového extremisty na synagogu v německém Halle z října 2019, který si vyžádal dva životy. Dalším byl průzkum společnosti Eurobarometr z konce ledna, podle kterého je antisemitismus v Evropě na vzestupu. Průzkum ukázal také rostoucí ochotu evropských Židů emigrovat kvůli bezpečnosti z Evropy.

„Nenávist a rasismus stále existují a ohrožují naši společnost a menšiny, které v ní žijí. Antisemitský útok v německém Halle je jenom nejkřiklavějším příkladem,“ prohlásila na plénu eurokomisařka Věra Jourová, která má v nové unijní exekutivě na starosti dodržování evropských hodnot.

Podle Jourové EK úzce spolupracuje s členskými státy a pomáhá jim s se začleněním evropských směrnic týkajících se boje s rasismem do národního práva. Za jeden z nedostatků v boje s rasismem označila nedostatečnou evidenci nenávistných projevů a slíbila také více evropských peněz do vzdělávání. Nadcházející německé předsednictví v Radě EU bude mít podle ní boj proti antisemitismu za jednu ze svých priorit.

Část poslanců EP za viníky nárůstu rasismu označila populismus, lhostejnost vůči projevům nenávisti a nedostatečnou osvětu.

Problémem je nedostatečná osvěta

Při několika příležitostech přišlo v debatě na přetřes Maďarsko. „Před pár dny v Maďarsku defilovali fašisté. A to přesto, že prezident Maďarska byl v Izraeli na oslavách 75. výročí osvobození Osvětimi, kde si státníci řekli, že se holocaust už nikdy nesmí opakovat“, upozornila belgická europoslankyně Frédérique Riesová. Německý europoslanec za Zelené Sergey Lagodinsky uvedl, že dokonce čelní představitelé Maďarska se dnes drží antisemitských klišé.

Na obranu Budapešti vystoupil český poslanec Alexandr Vondra, podle kterého Maďarsko v průzkumech figuruje jako jediná země, kde se snížil počet židovských občanů, kteří uvažují o odchodu ze země. Antisemitismus označil za „megaproblém“, který má ovšem příčinu v migrační politice EU. „Musíme skončit s antisemitskou zahraniční politikou,“ dodal.

Podobný názor sdílí i francouzský poslanec Jean-Paul Garraud, který uvedl, že „nárůst antisemitismu není věcí populistů, ale nárůstu islamismu. To je náš společný nepřítel v 21. století,“ řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek