Polská vláda se odmítavě vyjádřila k žádosti EK u unijního soudu

14.02.2020
Euroskop, ČTK

Polská vláda předala Soudnímu dvoru Evropské unie své odmítavé vyjádření k lednové žádosti Evropské komise, aby unijní soud předběžným opatřením zastavil práci nově vytvořené disciplinární komory polského nejvyššího soudu. Oznámila to včera polská média. Polská odpověď čítá několik desítek stran. Vláda podle svého mluvčího argumentuje, že žádost Evropské komise je nepřípustná.

„Ani unie, ani jedna z jejích institucí, kterou je Soudní dvůr EU, nemá žádné kompetence, aby se vměšovala do záležitostí souvisejících se soudním systémem jednotlivých členských států,“ prohlásil mluvčí Piotr Mueller.

Unijní soudci už loni v listopadu vyzvali polský nejvyšší soud, aby prověřil nezávislost své disciplinární komory. O jejím složení rozhoduje soudcovská rada, převážně zvolená parlamentem ovládaným vládnoucí stranou Právo a spravedlnost. Polský nejvyšší soud začátkem prosince rozhodl, že soudcovská rada není nezávislá a zpochybnil i disciplinární komoru – její personální obsazení i široké pravomoci.

Předběžné opatření vydané unijním soudem by mohlo pozastavit činnost komory do doby, než bude prověřena její nezávislost na politické moci.

Brusel dlouhodobě vede s vládou národně-konzervativního Práva a spravedlnosti řízení kvůli justiční reformě, která podle Evropské komise podkopává vládu práva v zemi.

Polská média připomínají, že unijní soud v prosinci 2018 uplatnil předběžné opatření ohledně věku odchodu polských soudců do důchodu, čímž de facto ochromil snahu vlády zbavit se nepohodlných soudců jejich penzionováním.

Varšava až dosud rozhodnutí unijního soudu respektovala. Pokud by se tak nyní nestalo, zemi by mohly hrozit obří finanční sankce. Ty deník Rzeczpospolita vyčíslil až na dva miliony eur denně (asi 50 milionů Kč). Televize TVN 24 připomněla, že při nepodřízení se zákazu kácet v chráněném pralesu sankce uložené polskému státu činily 100.000 eur denně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek