Brexit přivedl loni do Nizozemska rekordní počet firem

19.02.2020
Euroskop, čtk

Zřídit své aktivity v Nizozemsku se loni rozhodl dvojnásobný počet firem než v předchozím roce. Důvodem byl hlavně blížící se odchod Británie z Evropské unie, uvedla dnes nizozemská vládní agentura pro zahraniční investice NFIA. Loni se rozhodlo otevřít si kancelář nebo přesunout své aktivity do Nizozemska 78 firem. Od referenda o brexitu v roce 2016 už tak učinilo 140 firem.

Podle odhadů úřadu by mohlo 140 firem vytvořit přes 4200 pracovních míst a v příštích letech přivést do země investice za 375 milionů eur (9,4 miliardy Kč). Británie opustila EU na konci ledna. Do konce letošního roku platí přechodné období, ve kterém Londýn musí vypracovat novou obchodní dohodu se zbývajícími 27 členy EU.

Dosavadním trendem bylo, že počet firem přicházejících do Nizozemska se každým rokem zdvojnásobil, uvedl komisař NFIA Jeroen Nijland. „Nejistota zůstává, protože nikdo neví, jak bude vypadat dohoda, o které se jedná. Tato nejistota nutí firmy hledat jiné možnosti. Trend růstu se nezpomalí,“ dodal Nijland.

Firmy, které se přesouvají do Nizozemska, jsou převážně finanční, informačně technologické, mediální, reklamní a zdravotnické, dodala NFIA. Nizozemsko je otevřenou ekonomikou s relativně vysokou úrovní zahraničního obchodu. Patří tak mezi země EU, které jsou nejvíce vystavené negativním dopadům brexitu, upozornila agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek