EU zatím kvůli koronaviru omezení pohybu v Schengenu nechystá

24.02.2020
Euroskop, ČTK

Evropská unie zatím neplánuje kvůli šíření koronaviru v Itálii zavést omezení na hranicích v schengenském prostoru. Na tiskové konferenci to dnes oznámili eurokomisaři pro zdraví a pro řešení krizí Stella Kyriakidisová a Janez Lenarčič, informovala agentura Reuters. Pohotovostní plány pro případ dalšího šíření koronvairu v Evropské unii se ale intenzivně připravují.

„Pracujeme na různých scénářích, jako je například koordinované pozastavení fungování Schengenu,“ uvedl euorkomisař pro řešení krizí Lenarčič. Podle něj nicméně v současnosti takový krok Evropská komise nechystá.

Podle Kyriakidisové by jakákoli opatření, která by omezovala pohyb lidí či zboží v rámci schengenského prostoru bez kontrol na vnitřních hranicích, měla být „přiměřená a koordinovaná“. Měla by být také založena na vědeckých důkazech, zdůraznila kyperská eurokomisařka.

„WHO zatím nedoporučila omezit cestování ani obchod,“ zdůraznila Kyriakidisová. Mise Světové zdravotnické organizace (WHO) podle ní navštíví Itálii v úterý, aby posoudila situaci přímo na místě.

Nový typ koronaviru si v Itálii vyžádal již čtyři oběti. Na severu země se nakazilo již celkem 149 lidí. Vláda kvůli nemoci uzavřela přístup do měst, kde se epidemie šíří nejrychleji, lidé mají zakázáno do nich vejít či je opustit. Přísný režim se týká asi 50.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek