Není důvod k panice, shodují se ohledně koronaviru EU a WHO

27.02.2020
Euroskop, ČTK

Šíření nového typu koronaviru v Evropě i ve světě není důvodem k panice, shodly se Světová zdravotnická organizace (WHO) a evropské úřady, které ve středu společně s italským ministerstvem zdravotnictví jednaly v Římě. S ohledem na vývoj situace v Itálii, odkud se nemoc šíří i do dalších evropských zemí, by státy Evropské unie měly sjednotit své strategie pro boj s nemocí, domnívá se eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidisová.

„Opravdu není žádný důvod k panice,“ uvedl šéf WHO v Evropě Hans Kluge. Úmrtnost na onemocnění COVID-19, které virus způsobuje, je zhruba dvouprocentní a v Číně, která eviduje 96,5 procenta všech světových případů, je jednoprocentní, sdělil Kluge. „Čtyři z pěti pacientů mají jenom mírné příznaky a uzdraví se,“ připomněl také.

Virus se poprvé objevil na konci loňského roku v čínském městě Wu-chan, odkud se postupně na téměř všechny kontinenty. Podle poslední bilance WHO je nyní ve 33 zemích světa nakažených 80.988 lidí.

Státy EU by měly postupovat jednotně

Důvod k panice nevidí ani Kyriakidisová, která oznámila, že evropské úřady hodlají pro cestovatele zveřejnit informace ohledně viru. V boji proti nemoci je podle ní důležitý jednotný plán.

„Všechny členské státy nás musí informovat o svých přípravných plánech,“ uvedla Kyriakidisová. „V rámci EU bychom se měli vyhnout rozdílným přístupům,“ dodala eurokomisařka, podle které jsou evropské úřady připravené přípravu sjednotit.

Virus zatím nedosáhl úrovně pandemie

Ačkoliv je nárůst případů v Itálii, Íránu a Jižní Koreji znepokojivý, virus stále nedosáhl úrovně pandemie a je možné zabránit jeho dalšímu šíření, domnívá se šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nazývat (šíření nemoci) bez rozmyslu pandemií ničemu neprospívá, ale představuje to zásadní riziko zbytečného a ničím neopodstatněného strachu a stigmatu a paralyzaci systémů. Může to také budit dojem, že se nám nedaří šíření viru zastavit, což není pravda,“ zdůraznil Ghebreyesus.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek