Neformální zasedání ministrů obrany členských zemí EU

03.03.2020
Euroskop

Ve dnech 4. – 5. března proběhne v Záhřebu neformální zasedání ministrů obrany členských zemí EU. Ministři obrany budou v Záhřebu diskutovat o operacích a misích EU

Program bude zahájen ve středu pracovní večeří, během níž se ministři budou věnovat aktuálním prioritám z hlediska vysílání operací a misí EU. V této souvislosti se zaměří na současné bezpečnostní výzvy a možnosti zapojení EU s cílem podpory mezinárodní stability. Večeře se zúčastní také generální tajemník NATO a náměstek generálního tajemníka OSN pro mírové operace.

Ve čtvrtek se pracovní jednání zaměří na debatu o unijních prioritách v oblasti obrany. Výměna názorů, která bude vycházet z vize Vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku J. Borrella, by měla zajistit sdílené povědomí mezi ministry o hlavních výzvách a prioritách obranné spolupráce EU.

Poté se ministři obrany zaměří na tvorbu tzv. Strategického kompasu a probíhající strategickou revizi Stálé strukturované spolupráce (PESCO), která má být dokončena v tomto roce.

Cílem Strategického kompasu je nastavení dalšího směřování společné obranné a bezpečností politiky EU. Tento strategický dokument by měl podrobněji určovat, jakým způsobem a za použití jakých nástrojů by EU měla plnit úroveň svých ambicí. Dokončení strategického kompasu je očekáváno na přelomu let 2021 a 2022.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek