Předseda EP Sassoli je kvůli koronaviru preventivně v karanténě

10.03.2020
Euroskop, čtk

Předseda Evropského parlamentu David Sassoli se dnes uchýlil na dva týdny do domácí karantény v Bruselu kvůli prevenci koronaviru. Italský politik v prohlášení uvedl, že byl o víkendu ve své rodné zemi a hodlá respektovat přísné bezpečnostní kroky vyhlášené italskou vládou. Řím v pondělí nařídil karanténu pro celou zemi. Europoslanci dnes debatovali o možných opatřeních, jak šíření nákazy na území Evropské unie co nejúčinněji předcházet.

Italská vláda se rozhodla vyhlásit v poválečné historii nevídané opatření poté, co se počet lidí nakažených v zemi přiblížil deseti tisícům a počet mrtvých pěti stovkám. Obyvatelé šedesátimilionové země mají podle vlády preventivně zůstat doma s výjimkou nutných případů.

Podle Sassoliho se tento krok dotkne všech 76 italských europoslanců. „Z tohoto důvodu jsem se po víkendové návštěvě Itálie rozhodl preventivně podrobit zmíněným opatřením a vykonávat funkci předsedy ze svého bruselského domova,“ uvedl Sassoli.

Plenární zasedání EP bylo kvůli koronaviru přeloženo z Štrasburku do Bruselu a zkráceno ze čtyř dnů pouze na dnešek.

Hned na úvod dnešní schůze poslanci ve výrazně prořídlém složení debatovali o tom, jak zabránit dalšímu šíření viru způsobujícího nemoc COVID-19 či jak ekonomicky pomoci nejvíce zasaženým zemím. Většina z nich se shodla na tom, že státy EU by měly projevovat více solidarity k regionům, kterým se nedostává ochranných prostředků proti šíření nákazy. Měly by podle nich také zajistit, aby se výroba důležitých léků přesunula z asijských zemí do Evropy.

Členské státy by měly být připraveny si pomáhat

„Členské státy by měly být připraveny si pomáhat, ne egoisticky omezovat vývoz ochranných prostředků,“ kritizoval předseda nejsilnější lidovecké frakce Manfred Weber omezení vývozu ochranných roušek a respirátorů, k němuž po Německu a Francii sáhla v menším měřítku řada dalších zemí včetně Česka. V Itálii, kde se těchto pomůcek nedostává, by podle dalších europoslanců mohly pomoci lépe chránit proti nákaze přinejmenším zdravotnický personál či zranitelné skupiny obyvatel.

K pomoci své zemi vyzývala i italská nacionalistická poslankyně Silvia Sardoneová, která se na rozdíl od Sassoliho rozhodla na zasedání dorazit. Členka frakce, jejímž cílem je zásadní omezení činnosti EU, volala po větší aktivitě Bruselu a uvolnění co nejvyšší sumy unijních peněz na pomoc zasaženým oblastem.

Ekonomické dopady koronaviru budou zásadní

Další poslanci upozorňovali na to, že ekonomické dopady koronaviru budou v Itálii a zřejmě i v jiných zemích zásadní, na což by měly být unijní instituce připraveny.

„Měli bychom přijmout kroky ke zmírnění hospodářských dopadů, včetně větší fiskální pružnosti,“ prohlásila šéfka socialistů Iratxe Garcíaová. Eurokomisař Paolo Gentiloni již minulý týden uvedl, že Brusel s ohledem na koronavirus zváží pružnější přístup k dodržování rozpočtových a dluhových pravidel, která chce například právě Řím s ohledem na svou křehkou ekonomickou situaci uvolnit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek