Michel vyzval země EU ke společnému boji proti koronaviru

11.03.2020
Euroskop, čtk

Země Evropské unie by měly co nejvíce koordinovat postup proti šíření nového koronaviru a společně řešit i očekávané ekonomické dopady. Prohlásil to včera předseda Evropské rady Charles Michel na úvod telekonference s prezidenty a premiéry unijních států.

Michel svolal „telesummit“ poté, co se virus způsobující nemoc COVID-19 tento týden rozšířil do všech unijních států a Itálie vyhlásila karanténu na celém území státu.

„Chci vyjádřit účast všem lidem zasaženým touto nemocí, ale zvláště Itálii… kde opatření vyžadují od Italů velké osobní oběti,“ prohlásil na úvod summitu Michel. Lídry vyzval k hledání možností spolupráce jak v boji proti šíření samotného viru, tak ve zmírňování jeho hospodářských dopadů.

Země EU by podle šéfa Evropské rady měly společně hledat adekvátní opatření, která by umožnila co nejefektivnější kontrolu šíření nákazy. Spolupracovat by měly i při snaze o zajištění dostatku léků a ochranného vybavení či při vývoji účinné vakcíny.

Videokonference se účastnili i šéfové dalších unijních institucí včetně předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Komise již v minulých dnech iniciovala společné nákupy roušek či respirátorů a vyčlenila finance na výzkum vakcíny. Klíčová opatření v podobě karantény, rušení hromadných akcí či hraničních kontrol však přijímají jednotlivé státy samy. Český premiér Andrej Babiš předem prohlásil, že si od summitu žádné konkrétní společné opatření neslibuje.

Macron: Lídři EU zavedou opatření na obranu před finanční krizí

Evropští lídři se také shodli, že zavedou veškerá potřebná opatření, aby zabránili finanční a ekonomické nestabilitě v důsledku šíření nového koronaviru. Po včerejší telekonferenci prezidentů a premiérů států Evropské unie to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentura Reuters.

„Evropa je sjednocená a musí vzít v úvahu skutečnost, že dnes prožíváme mimořádnou krizi, která vyžaduje výjimečné reakce,“ řekl francouzský prezident.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek