Evropu paralyzuje koronavirus, nesmí se z ní létat do USA

13.03.2020
Euroskop, čtk

Evropu stále tvrději paralyzuje koronavirus a jednotlivé vlády podnikají razantní kroky k zastavení nákazy, rekordní propady hlásí světové burzy. Od včerejška jsou v Itálii, která je už několik dnů v karanténě, uzavřené kromě prodejen potravin a lékáren obchody i restaurace. V Římě se nejméně do 3. dubna zavřou pro veřejnost všechny kostely. Některé země uzavírají hranice, částečně i ČR. Vrcholní představitelé Evropské unie se ohradili proti rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa na 30 dní zakázat veškeré cesty z Evropy do Spojených států. Čína oznámila, že v jejím případě pandemie dosáhla vrcholu a počet nových případů klesá.

Pevninská Čína, odkud se nákaza rozšířila po celém světě, zaznamenala za středu pouze 15 nových případů. Dosud se v Číně, bez autonomního Hongkongu a Macaa, nakazilo 80.793 lidí a přes 2910 jich zemřelo.

První oběti včera ohlásily Řecko, Rakousko, Norsko či Polsko. Z evropských zemí je nejvíce zasažená Itálie, kde se nakazilo přes 15.000 lidí a nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, podlehlo 1016 z nich.

30denní zákaz veškerých cest do USA z Evropy

Trump evropským zemím vytkl, že neudělaly dost pro to, aby zabránily rozšíření nákazy z Číny na svém území. Kvůli tomu vyhlásil 30denní zákaz veškerých cest do USA z Evropy s výjimkou Británie a několika dalších evropských států mimo schengenský prostor, opatření začne platit o páteční (dnešní) půlnoci. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel ve společném prohlášení odsoudili jednostranný postup, neboť koronavirus je globální krizí. Nelíbí se jim, že Trump s evropskými partnery své rozhodnutí nekonzultoval. Stejný postoj zaujal i Berlín.

K preventivním opatřením přikročila Evropská komise, jejíž zaměstnanci budou od pondělí z velké části pracovat z domova. Kvůli koronaviru zrušili vyjednávači EU a Británie druhé kolo pobrexitových rozhovorů plánované na příští týden. Summit EU a klíčová ministerská jednání naopak budou.

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vzkázal zemím, aby zesílily úsilí v boji proti pandemii koronaviru. Je ale podle něho nutné, aby všechny státy „našly rovnováhu mezi ochranou zdraví, prevencí ekonomických a sociálních problémů a dodržováním lidských práv“.

Čínský epidemiolog: Pandemii je možné zastavit do několika měsíců

Uznávaný čínský epidemiolog Čung Nan-šan řekl, že je možné pandemii zastavit do několika měsíců, pokud se státy budou řídit nařízeními WHO.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) už není v Evropě možné omezit šíření koronaviru na „lokální epidemie“ a Evropská unie a Británie rychle směřují do stavu, kdy se bude nemoc COVID-19 stabilně šířit ve všech regionech.

Konec lyžařské sezony

Slovensko nově na své území vstup umožní jen lidem, kteří mají v zemi trvalý pobyt, přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. O nadcházejícím víkendu budou uzavřena nákupní centra s výjimkou prodejen potravin, lékáren a drogerií. Opatření vstoupí v platnost postupně od pátku a budou platit dva týdny. Rakousko dnes vydalo zákaz dovolených pro všech 25.000 policistek a policistů, kteří v zemi působí. V Tyrolsku, jednom z epicenter nákazy, skončí v neděli lyžařská sezona. Zahraniční cesty nyní Rakousko považuje za velmi rizikové, obyvatelům radí návrat do vlasti.

Mezi státy, jež uzavírají školy, školky nebo univerzity, patří nově Norsko, Litva, Irsko či Francie, Německo o tomto kroku zřejmě uvažuje. Británie školy nezavírá, doporučuje ale izolaci lidem s příznaky nemoci.

Francie, která eviduje 2876 nakažených a 61 mrtvých, v neděli přesto uspořádá první kolo komunálních voleb.

Ve Španělsku se jedním z asi 2970 infikovaných stala ministryně pro rovné příležitosti Irene Monterová. V této jihoevropské zemi počet obětí nákazy oproti středě stoupl skoro dvojnásobně ze 47 na 84.

Koronavirus se potvrdil nově u tiskového tajemníka brazilského prezidenta Jaira Bolsonara Fabia Wajngartena, jenž se spolu s Bolsonarem o víkendu setkali na Floridě s Trumpem. Ten uvedl, že obavy z nákazy nemá.

ECB nabídne komerčním bankám další levné úvěry

Evropská centrální banka (ECB) ve snaze zmírnit dopady koronaviru nabídne komerčním bankám další levné úvěry, rozšíří nákupy dluhopisů a zmírní pravidla poskytování úvěrů.

Kvůli obavám z hospodářských následků a z restrikcí v letecké dopravě prudce klesají akcie v Evropě i ve Spojených státech. Burzy v Paříži, Miláně a Madridu zaznamenaly nejvyšší propad od svého založení. Burza v Londýně klesla nejvíce od října 1987, ta frankfurtská od roku 1989. Rovněž americké akcie dnes prudce klesly a propad indexů Dow Jones a S&P 500 byl nejvyšší od roku 1987. Koruna dnes pokračovala ve výrazném oslabení vůči dolaru a euru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek